Pixabay.com

Ženama koje se podvrgavaju vantelesnoj oplodnji u odeljenju za plodnost Kraljevske princ Alfred bolnice u Sidneju uništeni su embrioni, pošto su bili kontaminirani bakterijama.

Tri pacijentkinje su upozorene ove nedelje, nakon što se bolnička laboratorija za plodnost iznenada zatvorila, kako bi se podvrgla “dubinskom čišćenju”.

Podrazumeva se da će ženama biti ponuđen besplatan ciklus vantelesne oplodnje, a ustanova će ponovo biti otvorena sledeće srede.

– Priznajemo da je ovo teško vreme za pogođene pacijente i iskreno se izvinjavamo – rekao je portparol lokalnog zdravstvenog okruga u Sidneju.

Ova klinika za plodnost, koja je zajednička inicijativa sa privatnim klinikom Genea, jedna je od svega tri vladine subvencionisane opcije vantelesne oplodnje koje su dostupne u Novom Južnom Velsu.

– Pacijenti koji su trebali da imaju procedure za neplodnost tokom sledeće nedelje su preusmereni na drugu lokaciju Genea. Svi ostali termini u jedinici za neplodnost ostaju nepromenjeni – objasnio je portparol.

Istraga o tome kako su embrioni kontaminirani je u toku.

Zdravstveni radnik blizak incidentu rekao je ABC-u da je to retkost, a poslednji put kada je laboratorija bila kontaminirana, bilo je pre više od pet godina, nakon što je pacijent nesvesno uneo bakteriju.

En Klark je jedan od vodećih australijskih specijalista za plodnost i član izvršnog odbora Komiteta za akreditaciju reproduktivne tehnologije (RTAC).

– Ovo su životi ljudi o kojima govorite. Njihove nade i snovi su odjednom oduzeti. Kada se to dogodi, to je poražavajuće – naglasila je doktorka.

Dr Klark je rekla da su žene već pretrpele mnogo inekcija i prikupljanja jajnih ćelija, što može da bude bolno.

– Biće zabrinuti da bi im ovo mogla da bude jedina šansa da dobiju bebu. Ne radi se samo o ženama, već i o partnerima – istakla je doktorka.

Ona je rekla da se gubitak embriona smatra kritičnim incidentom koji bolnica mora da prijavi akreditacionom telu RTAC.

Dr Klark je rekla da je inficirana sperma koja je bila otporna na antibiotike izazivala kontaminaciju u prošlosti.

Pošto su zahvaćeni embrioni više žena, laboratorijski faktori, kao što je tečnost u kojoj su embrioni bili takođe mora da se ispita.
Prema rečima dr Klark, parovi koji su izgubili embrione moraju da budu emocionalno podržani i blagovremeno obavešteni o ishodu istrage.

– Kada se nešto strašno dogodi ljudima, treba ih uveriti da je to istraženo, ispravljeno i da se više nikome neće dogoditi, uključujući i njih ako pokušaju ponovo – naglasila je dr Klark.
Inače, klinika sprovodi oko 400 procedura prikupljanja jajnih ćelija godišnje, a nudi i besplatne usluge neplodnosti mladim ženama i muškarcima koji se leče od raka.

Prema istraživanju koje je sproveo Univerzitet Novog Južnog Velsa oko pet odsto dece rođene u Australiji sada je začeto putem vantelesne oplodnje.

Cena IVF ciklusa

Cena jednog IVF ciklusa, odnosno oplodnje u laboratorijskim uslovima, je obično oko 5.500 dolara, nakon mediker popusta.
Međutim, cene su ograničene na nešto više od 1.100 dolara, nakon rabata u jedinici za plodnost RPA, što ga čini daleko pristupačnijom opcijom za parove.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here