EPA/Valdrin Xhemaj

Predsednik Socijaldemokratske inicijative i bivši zamenik premijera Fatmir Ljimaj kaže da Kosovo nema diplomatiju, niti lobira za nova priznanja, a da poruke koje poslednjih godina šalju predstavnici vlasti u Prištini štete interesima Kosova.

Ljimaj je Vladu Aljbina Kurtija nazvao “grupom stanara”, za koju navodi da Kosovo smatraju državom pod zakupom i naveo da se na Kosovo ne gleda kao na “novu državu”.

– Kosovo nema diplomatiju, nema lobiranja. Gubimo prostor u Briselu. Gubimo naše manevarske prostore u Vašingtonu. To je zbog toga što vlade ima problema sa gubitkom istorijskog pamćenja. Vlada govori da je bilo razaranja 20 godina. Pre 20 godina Kosovo je okupirano. Kosovo je uništeno i nije bilo institucija. O čemu pričate već 20 godina. Uništili smo državni sistem druga Tita i Srbije da bismo stvorili slobodu za Kosovo. Zato ti okupljeni predstavnici vlasti nemaju pojma kako je nastala država. Moraju da nauče kako je ova zemlja nastala – rekao je Ljimaj.

Bivši premijer i poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti kaže da je zagonetno zašto kosovski premijer Aljbin Kurti do sada nije pozvan u Vašington, iako je najavljivao posetu SAD.

Hoti je kritikovao neaktivnost kosovske diplomatije u lobiranju za nova priznanja i izrazio nadu da će Kurti uskoro posetiti SAD.

– Nadam se da će se to dogoditi što pre, kako bi se ojačali odnosi sa SAD i nastavio trend prijateljstva između Kosova i Sjedinjenih Država – kaže Hoti.

On je, međutim, naveo da niko na Kosovu nema moć da prekine prijateljske odnose sa Amerikom.

– Mogu se oštetiti u određenim trenucima, ali ne u punom smislu te reči. Pomalo je zagonetno zašto Kurti do sada nije pozvan u Vašington – rekao je Hoti.

2 COMMENTS

  1. Mozete vi ponovo da popravite odnose sa Amerima. Jedan nacin je da posaljete grupu boraca u Avganistan ili Siriju ili Irak da se bore protiv talibana i Islamske drzave.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here