Vesti
Univerzitet NSW

Jedna od najvećih obrazovnih ustanova u Australiji – Univerzitet Novi Južni Vels, najavila je smanjenje broj zaposlenih zbog pandemije koronavirusa i manjka budžeta, u iznosu od 370 miliona dolara za narednu godinu.

Menadžment ustanove zatražio je od svojih radnika 493 prijave za dobrovoljni otpust (voluntary redundancies), do kraja ovog meseca.

– Nedostatak finansija, nažalost, moramo rešiti smanjenjem radnih mesta – stoji u zvaničnom saopštenju.

Ukoliko se ne obezbedi dovoljan broj dobrovoljih odlazaka, preći će se na prinudna otpuštanja.

Odmah je usledila reakcija nacionalnog sindikata, koji je okrivio Vladu što nije proširila program JobKeeper na univerzitetski sektor. Naime, u visokim obrazovnim ustanovama širom kontinenta do sada je najavljeno 600 prinudnih otkaza, što nije zanemarljiva brojka.
Menadžment Univerziteta Novi Južni Vels održao je zatvoreni sastanak i obrazložio da je odluka o smanjenju broja radnih mesta doneta zbog posledica pandemije Covid-19, ali i smanjenja broja internacionalnih studenata koji su činili veliki procenat kadra.

– Ovo je bolna, ali neizbežna stvarnost u datim okolnostima – saopšteno je.

Predsednica nacionalne obrazovne unije (NTEU), Alison Barns, nazvala je najavljene rezove “pogubnim vestima“.

– Blizu 500 zaposlenih suočava se s potpuno neizvesnom budućnošću. Direktnu odgovornost snosi Vlada koja je tvrdoglavo odbila da proširi JobKeeper program na australijske univerzitete i nisu uspeli pruže adekvatan paket podrške – rekla je ona.

Pomoćnik sekretara NTEU, Demijen Kejhil, dodao je da je ugroženo više stotina privremenih i stalnih radnih pozicija.

– Ljudi su šokirani i ljuti, jer vlast nema rešenje za osoblje visokoškolskih ustanova. Svako ko izgubi posao u ovom trenutku, usred jedne od najgorih finansijskih kriza, teško da će pronaći drugi – rekao je on za ABC.

Sindikat ističe da će se boriti protiv najavljenih rezova.

– Pozivamo upravu univerziteta na razgovor o alternativama. Sledeće nedelje sazvaćemo sastanak svih zaposlenih. Moramo se boriti protiv smanjenja broja radnih mesta svim raspoloživim sredstvima – zaključio je Kejhil.

2 KOMENTARA

  1. Интересовње за културу је опало. Изгледа да опада и жеља за високим школским образовањем. Гледај од чега се живи. Има бољих људских квалитета од високог IQ.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime