EPA
Aerodrom Čangi u Singapuru

Ako je suditi prema natpisima u ovdašnjim medijima, novi talas kovida mogao bi da pomuti božićne planove ove godine, s najnovijim sojem virusa koji je upravo otkriven u zemlji.

Glavni medicinski službenik, profesor Pol Keli, upozorio je da su “unuci omikrona“ ovde dok broj slučajeva virusa raste.

– Brojke rastu, ali kako će ići u budućnosti stvar je nagađanja. Ovo su prenosive varijante, ali ne i teže u poređenju sa onim gde smo bili pre 12 meseci – rekao je on.

Na pitanje da li će Australija još jedan Božić provesti u izolaciji, Keli odgovara da je to malo verovatno, ali bez garancija:

– To nije moja odluka, ali ne mislim da je to verovatno. Moj savet u ovom trenutku je da budete oprezni, ali da se ne plašite. Sada je vreme da razmislite da li vam treba vakcina, a ako ste u rizičnijim grupama, posebno ljudi stariji od 70 godina, uverite se da imate plan da dobijete antivirusne lekove, tretmane ukoliko biste se zarazili – istakao je profesor.

On je takođe objasnio da iako bi nove potencijalno opasne varijante virusa mogle da dovedu zajednicu u opasnost, veruje da je Australija na dobrom mestu.

– Videli smo da iste varijante idu u druge zemlje, nedavno u Singapur. Tamo su imali brz, oštar talas slučajeva, ali ne mnogo drugih, a onda su krenuli dalje. Mislim da će verovatno i ovde biti tako. Trenutno imamo visok hibridni imunitet, od prethodne infekcije i vakcine, tako da smo na dobrom mestu – naglasio je Keli.

Nova varijanta virusa se prvi put pojavila u Singapuru, a njen prenos, iako je trenutno na niskom nivou, sada je stigao do Novog Južnog Velsa i Viktorije.

Lekar za zarazne bolesti, doktor Pol Grifin, rekao je prošle nedelje da postoji mnogo novih podvarijanti koje se pažljivo posmatraju.

– Neki su je opisali kao “varijantnu koktela“, jer trenutno ima toliko novih. Možda dva najzabrinjavajuća su BK, koji je izdanak BA5, otkriven uglavnom u Evropi i SAD, i oko deset odsto slučajeva širom sveta. A drugi je KSBB koji stvara probleme u Singapuru i Indiji – objasnio je Grifin.

Prema njegovim rečima, izgleda da su obe ove varijante delovale zaraznije od prethodnih varijanti koje su pažljivo posmatrali.

– Možda su bolji u izbegavanju našeg imunološkog odgovora od prošle infekcije i od vakcinacije, tako da svakako naglašava da pandemija nije gotova – rekao je Grifin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here