EPA/Yoan Valat
Vjosa Osmani i Aljbin Kurti

Politički komentator Fidan Rama tvrdi da je dan uoči sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope došlo do sukoba kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednice Vjose Osmani.

Rama tvrdi da se Kurti prvobitno složio sa poslednjim predlogom Kvinte iznetim dan pre sastanka Saveta ministara EU, ali da je potom promenio mišljenje.

– Bio je to poslednji pokušaj država Kvinte koje su zamolile Kurtija da bar prihvati kao osnovu nacrt statuta koji je predložio Miroslav Lajčak. Ovo prihvatanje je podrazumevalo stvaranje zajedničke grupe između članica Saveta Evrope, Ministarstva za lokalnu samoupravu i opština u kojima postoji srpska većina, koja bi potom po ovom osnovu izradila izmenjeni nacrt statuta i uputila ga Ustavnom sudu. To su dogovorili Kurti i Konjufca i Osmani. Ono što se usput dogodilo, pošto je Kurtijevo povlačenje ili jednostrano delovanje u odnosu na Gervalu dovelo do nedostatka poverenja koje je on pokazao prema predsednici, zemlje Savetu Evrope su doživele kao sprdnju i ovo ismevanje nije prošao – ističe Rama.

On pojašnjava da poslednji pokušaj nije bio da se nacrt pošalje na Ustavni sud, već je traženo da se kao osnova prihvati bar deklarativno nacrt statuta koji je predložio Lajčak, a da bi, kako ističe, nakon toga zajedničke grupe formirale jedan.

– Ni to nije prihvaćeno i ovo je politički nekorektan postupak premijera – rekao je Rama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here