B. C.

Srpska zajednica dobila je prvu licenciranu školu na teritoriji Australije. Koledž Sveti Sava u sidnejskom predgrađu Varovil prošle sedmice je zvanično registrovan kao obrazovna institucija u Novom Južnom Velsu i moći će da počne sa radom u januaru iduće godine!
Ovo je izuzetno značajan momenat za Koledž, pošto je za rad svake škole na teritoriji države potrebna dozvola Komisije za obrazovne standarde, koja se u Novom Južnom Velsu zove NESA.

Proces registracije bio je dug i zahtevao je prikupljanje obimne dokumentacije, što je uprava Koledža uradila temeljno i u najkraćem mogućem roku, pa je i zahtev odobren nekoliko meseci pre nego što se očekivalo.
Dozvola za rad je potvrda da je Koledž Svetog Save dokazao nadležnim organima da je u potpunosti spreman da obavlja funkciju škole po australijskim zakonima. Takođe, izdvanjem dozvole potvrđen je i nastavni plan i program, pripremljen od strane prosvetnog tima škole.
Još jedna dobra vest za Koledž Svetog Save je i ta da će dobijanjem dozvole za rad srpska škola ispunjavati uslove za finansiranje od strane države. Samim tim, može se pristupiti novom koraku, a to je pokretanje procesa prijavljivanja đaka za prvu školsku godinu.
Iz uprave Koledža najavljuju da će zahtevi za upis đaka biti spremni i dostupni zainteresovanim roditeljima od 1. avgusta. Prijave će biti postavljene na sajtu škole, a javnost će o tome biti blagovremeno obaveštena. U prvoj godini rada, Koledž će primati decu predškolskog uzrasta, kao i učenike prvog i drugog razreda
Otvaranje škole u Varovilu predviđeno je za 26. januar 2021, a početak nastave dva dana kasnije, odnosno posle školske slave Dana Svetog Save koji se obeležava 27. januara.

Radovi napreduju

Radovi na izgradnji ustanove i svih pratećih objekata i sadržaja takođe ulaze u završnicu. Članovi uprave i kumovi Koledža imali su priliku da se protekle nedelje uvere u tok radova na spoljašnjem i unutrašnjem izgledu zgrade, kao i na izgradnji fudbalskih terena i saobraćajne infrastrukture.
Iz uprave prve srpske škole izražavaju veliku zahvalnost svima koji su dobrovoljnim prilozima pomogli da se gradnja dovede do završne faze, ali napominju da još nisu prikupljena sva neophodna sredstva i da je donatorska akcija u toku, kako bi Koledž za šest meseci mogao da zasija u punom sjaju.

SUTRA U “VESTIMA”

Koledž – svetionik pravoslavlja
Sutra u “Vestima” moći ćete da pročitate intervju s članom Upravnog odbora Koledža, protom Radetom Radanom, koji je za naš list govorio o značaju prve srpske obrazovne ustanove za zajednicu na Petom kontinentu.
Takođe, otac Rade je detaljno govorio o toku gradnje na imanju u Varovilu, o doprinosu celokupne zajednice, kao i viziji i planovima Koledža za budućnost.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here