Upotreba bespilotnih letelica može dovesti do novih ratova

0

Iako su bespilotne letelice korisne, njihova česta upotreba dovela bi do konflikata i još većih ratova (Foto: Ilustracija)
 

Mada naglašavaju da su bespilotne letelice "korisne", bivši američki zvaničnici u izveštaju organizacije Stimson Centar, navode da bi SAD trebalo da pooštre kriterijume za pribegavanje toj vrsti napada i da još jednom razmotre u kojoj meri oni donose korist.

 

"Česta upotreba bespilotnih letelica vodi nas na klizav teren koji vodi ka neprekidnim ili još većim ratovima", navode autori ove studije, među kojim je i bivši šef američkih snaga na Bliskom istoku Džon Ejbizejd.

 

Prema njihovom mišljenju, bombardovanje mesta koja nisu područja oružanih sukoba veoma je opasna praksa, jer postoji mogućnost da njom počnu da se služe druge zemlje i da u mnogim regionima stabilnost bude narušena.

 

Opasnost je još veća zato što zemlje koje bi počele da koriste bespilotne letelice ne bi bile "skrupulozne" kao SAD, kada je reč o procedurama koje prethode vazdušnim napadima.

 

U očima sveta, Vašington je sebi dao ulogu nekog ko ima pravo da ubije svakog koga sumnjiče da ima bilo kakve veze sa Al Kaidom i to na osnovu tajnih kriterijuma i dokaza, dodaje se u saopštenju.

 

Zbog tajnosti tih podataka američki Kongres nije u mogućnosti da izvrši sve kontrole, što je u skladu za međunarodnim pravom, zaključuju bivši američki zvaničnici.

 

Obama je u maju obećao da će biti obelodanjen deo podataka vezanih za vazdušne napade američkih bespilotnih letelica, podseća agencija Frans pres.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here