Upoznajte Škotlanđane koji su promenili svet

0

Predstavljamo vam neke od najznačajnijih Škota:

 

Aleksandar Fleming (1881 -1955)

Otkrio penicilin: Aleksandar Fleming
 

Rođen je na jugozapadu Škotske, na farmi. Otkrio je penicilin sasvim slučajno, i to zahvaljujući svojoj aljkavosti. Jednostavno, ostavio je buđav limun pored kulture stafilokoka koje je u tom trenutku ispitivao. Kad se vratio, bakterije su bile mrtve! Tim revolucionarnim otkrićem spasio je miliona života širom sveta i dobio Nobelovu nagradu za medicinu.
Foto: Profimedia/Corbis

Adam Smit (1723 -1790)

Postavio temelje moderne ekonomije: Adam Smit
 

Politički ekonomista i ključna figura škotskog prosvetiteljstva. Smit je najpoznatiji po delu “Bogatstvo naroda”. Bio je prvi koji se zalagao za ekonomiju slobodnog tržišta. Tvrdio je da je ona najkorisnija za sve ljude jer se bogatstvo zemlje meri produktivnošću i trgovinom, a ne zalihama zlata. Postavio je temelje moderne ekonomije.

 

Šon Koneri (1930.)

Prvi glumac koji je igrao Džejms Bonda: Šon Koneri
 

Prvi i po mnogima jedini pravi Džejms Bond mnogo puta je proglašen najseksipilnijim muškarcem sveta. Koneri je osvojio Oskara za ulogu u filmu “Nedodirljivi” 1987.godine. Trinaest godina potom kraljica Elizabeta II proglasila ga je vitezom. On je verovatno najpoznatiji zagovornik škotske nezavisnosti, ali ipak neće glasati na referendumu jer već duži niz godina ne živi u Škotskoj.

 

Artur Konan Dojl (1859.-1930.)

Tvorac Šerloka Holmsa: Artur Konan Dojl
 

Tvorac je najpoznatijeg detektiva na svetu – Šerloka Holmsa. Rođen je i studirao medicinu u Edinburgu.

 

Sir Aleks Ferguson (1942.)

Jedan od najtrofejnijih trenera svih vremena: Sir Aleks Ferguson
 

Ime znano svakom ljubitelju fudbala. Ferguson je na klupi Mančester Junajteda bio od novembra 1986. godine do 2013. Tokom ovog perioda osvojio je 38 titula sa Junajtedom, a najviše puta je proglašen za najboljeg menadžera u istoriji britanskog fudbala.

 

Džejms Vat (1736 – 1819)

Razvio prvu parnu mašinu: Džejms Vat
 

Pronalazač i inženjer mehanike zaslužan je za razvoj parne mašine koja je bila ključna u ulozi Britanije kao jedne od zemalja predvodnica industrijske revolucije . Upoređujući snagu parne mašine sa učinkom konja za vuču razvio je koncept merenja u konjskim snagama, a sama jedinica za snagu nazvana je po njemu Vat (W).

 

Aleksandar Grejem Bel (1847 -1922)

Pronalazač telefona: Aleksandar Grejem Bel
 

Bel, rodom iz Edinburga, bio je prvi koji je patentirao i praktično primenio telefon. Naučnik, pronalazač i inženjer nikad nije uveo telefon u svoju radnu sobu jer je telefoniranje smatrao smetnjom u istraživanju i radu.

 

Robert Luis Stivenson (1850 -1894)

Pisac kultnih romana: Robert Luis Stivenson
 

Autor romana “Ostrvo sa blagom” i “Doktor Džekil i Mister Hajd” jedan je od najpopularnijih škotskih pisaca. Za života smatran je književnim genijem, danas je jedna od 30 najpoznatijih svetskih pisaca. Bio je veliki svetski putnik. Umro je na Samoi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here