M. Ilišević
Pogled na Tri sestre

Biti deo srpske zajednice u Australiji znači mnogo toga: pripadati kulturi i tradiciji zapisanim u našim genima, biti svestan svojih korena, osećati „maternju melodiju“ o kojoj Nastasijević peva i koja srpski jezik čini jedinstvenim, očuvati pravoslavlje u čistom, svetosavskom obliku, steći krug prijatelja, imati nekog svog u tuđini.

Vožnja žičarom s nastavnicama, majkama i bakama

Svega ovoga svesne su porodice čija deca, iako rođena ovde, revnosno pohađaju škole srpskog jezika.

Neki đaci su se oprobali u bilijaru

Prošle nedelje, neposredno uoči završetka školske godine, Srpska škola „Vuk Karadžić“ pri hramu Svetog Đorđa u Kabramati povela je svoje đake na godišnju ekskurziju. Jake veze koje škola održava sa širom srpskom zajednicom potvrđene su i ovog puta idejom da se deci na ekskurziji pridruže roditelji, bake, braća i sestre.

Na najstrmijoj železnici na svetu

Put nas je odveo u Plave planine. Divan, sunčan dan bio je ispunjen bogatim programom. Posetili smo čuveni Scenic World. Deca su uživala u vožnji najstrmijom železnicom na svetu kao i vožnji žičarom i pogledu na čuvene stene „Tri sestre“ iz „ptičije perspektive“.

Druženje na Plavim planinama

Mlađima je bila zanimljiva šetnja Dolinom dinosaurusa, dok su stariji sa znatiželjom čitali o starim rudnicima uglja.

Uživanje u prirodi uz dinosauruse

Naravno, druženje i igra neizostavni su deo svake školske eksurzije, pa ni ova nije bila izuzetak. Zamišljen kao spoj obrazovnih i socijalnih elemenata, ovaj događaj je još jednom pokazao zašto su izleti i boravak van učionice sastavni deo nastavnog programa širom sveta.

Atrakcije u Dolini dinosaurusa

Dok učitelji i učenici kabramatske škole, uz blagoslov i pod budnim oko prote Đure Đurđevića, privode kraju ovogodišnje nastavne programe, svakako će školsku ekskurziju pamtiti kao jedan od lepših školskih dana. Do sledeće godine i sledećeg druženja.

Upis u toku

Upis đaka u novu školsku godinu počeo je značajno ranije nego što je to pre bio slučaj.

Zbog velikog interesovanja, u kabramatskoj školi su odlučili da upisnu proceduru započnu još tokom novembra ove godine, a roditelji koji žele da njihova deca uče srpski jezik, istoriju, kulturu i veronauku, mogu da ih upišu sve do početka nastavne 2024. u februaru mesecu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here