Lična arhiva
Svi postali hadžije: Vernici sa ocem Sarićem

Grupa parohijana hrama Prepodobnog Simona Monaha u St. Galenu, predvođena svojim parohijskim sveštenikom protojerejem Branom Sarićem, boravila je u osmodnevnoj poseti Svetoj zemlji – Izraelu i Palestini. Bila je to prva poseta vernika iz St. Galena najvećim svetinjama vascelog pravoslavlja, a na ovom antologijskom putovanju, vernici su mogli da se upoznaju sa bogatom istorijom biblijske Palestine i modernog Izraela, sa kojom ih je upoznao njihov vodič, teolog Jovan Bosić.

Poklonici su bili u Vitlejemu, a u srcu Judejske pustinje su obišli drevne svetinje i centre pravoslavnog monaštva: lavre Svetog Save Osvećenog (484.) i Svetog Teodosija Velikog (476.). U Jerusalimu

Svako poneo krst za uspomenu

su posetili manastir Časnog krsta gde je po predanju niklo drvo na kojem će biti raspet Isus Hristos, posetili su i hram Hristovog Rođenja, gde su imali priliku da učestvuju u Liturgijskom sabranju, na kojem je – pored bratstva ovoga hrama i gostiju iz drugih Pomesnih pravoslavnih crkava, sasluživao i otac Brane. Bogoslužilo se u pećini iznad mesta Rođenja Bogomladenca Hrista, na grčkom, arapskom i srpskom

Iako to nije predviđeno programom, vernici su postili i drevni manastir Svetih Arhangela – slavnu zadužbinu Svetog kralja Milutina. Upoznavši se sa istorijom ove svetinje, uputili su se ka Getsimaniji, kako bi obišli dva značajna mesta: Baziliku Agonije i Grob Presvete Bogorodice. Jedan od bratije Bogorodičinog groba, monah srpskog porekla otac Prohor, pozvao je grupu da posete Getsimanski vrt iza hrama, gde je upriličen duhovni razgovor na mnoge aktuelne teme današnjice.

Plovidba Galilejskim jezerom

Put je grupu iz St. Galena vodio i u najstariji grad na svetu: Jerihon, zatim Nazaret, plovili su Galilejskim jezerom i posetili druge brojne svetinje i manastire. Posle svečanog uručenja patrijaraških gramata i promocija hadžija usledio je povratak u Švajcarsku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here