commons.wikimedia.org/UpstateNYer

Direktor Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost Darko Trifunović kaže da i danas, dve decenije nakon terorističkog napada na SAD ima bolno sećanje na taj 11. septembar 2001. koji se jedino može opisati rečju “horor”.

U izjavi za Tanjug tadašnji prvi sekretar misije BiH pri UN navodi da je upozoravao američku administraciju da će se tako nešto desiti.

– Imam bolno sećanje, ustajem, odlazim na posao, svi metroi bili su zatvoreni, rekli su nam zbog kriminalističke istrage koja je u toku… jer prvi avion je udario u zgradu u 8.45… a radno vreme misije je od 9, UN od 10… Već tada izlazim iz metroa i video sam avion koji je “nenormalno'” nisko leteo i čujem prasak, udario je u zgradu, par minuta do devet – kaže Trifunović.

Dodaje da su svi bili u šoku, panici i kada se pogleda niz Menhetn, a UN su bile na sredini, videvši kule Svetskog trgovinskog centra kako gore.

Trifunović kaže da je odmah otrčao u UN, gde ih nisu puštali, jer se očekivalo da bi zgrada na Ist riveru mogla da bude sledeća meta.

Kada je ipak, kako navodi, uspeo da utrči i pokupi šta je trebalo, otišao je bliže mestu na kojem su bile kule.

– Horor se desio, a najviše me zabolelo što sam lično upozoravao administraciju SAD da se nešto priprema, jer nekoliko meseci pred 11. septembar pred Misijom sam zatekao čoveka koji je imao akreditive BiH, žuti bedž rezervisan za šefa misije i zamenika i pisalo je vojni ataše, a BiH ga nije imala – rekao je Trifunović.

Dodao je da je Institut na čijem je čelu, nekoliko godina pravio konferencije 11. septembra u znak sećanja na žrtve terorizma koje nisu samo građani Amerike, već i Srbi na KiM, dodajući da su žrtve terorizma i džihad ratnika i Srbi i Hrvati u BiH, kao i mnogi drugi širom sveta.

Konferencije su pravili da bi, kako kaže, pomogli svojoj državi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here