EPA-EFE
Kim Džong Un

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una Kim, Jo Džong kritikovala je aktuelne vojne vežbe u Južnoj Koreji i upozorila novu američku administraciju da ne ‘šire smrad’ ako želi mir.

– Koristimo ovu priliku da upozorimo novu američku administraciju koja se trudi da našoj zemlji pošalje miris baruta. Ako žele da spavaju mirno naredne četiri godine, bolje bi bilo da se uzdrže od ‘širenja smrada’ pri prvom koraku – rekla je ona u izjavi koju je prenela državna novinska agencija KCNA.

Njena izjava usledila je dan pre nego što bi američki najviši diplomata i šef odbrane trebalo da dođu u Seul na prve razgovore sa južnokorejskim kolegama, prenosi Rojters.

Postoji mogućnost da Severna Koreja već poseduje 20 nuklearnih bojevih glava i ima kapacitet da udvostruči svoj arsenal do naredne godine, smatraju kineski stručnjaci za nuklearno oružje.

Kim, koja je postala glasni kritičar Seula u depešama državnih medija dodala je da ratne vežbe i neprijateljstvo nikada ne mogu ići uz dijalog i saradnju.

Ona se takođe narugala Južnoj Koreji zbog toga što je, kako kaže, pribegla suženim ratnim igrama, sada kada su se našle u blatu političke, ekonomske i epidemiološke krize.

Južna Koreja i SAD započele su prošle nedelje svoje prolećne kombinovane vojne vežbe koje su uključivale minimalni nivo trupa s obzirom na situaciju sa korona virusom.

Severna Koreja bi mogla da razmotri povlačenje međukorejskog vojnog sporazuma usmerenog na smanjenje napetosti duž njihove zajedničke granice, kao i raspuštanje nekoliko organizacija usmerenih na saradnju sa Jugom, upozorila je sestra severnokorejskog lidera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here