Američki Stejt department pozvao je danas sve saveznike i partnere da odustanu od transakcija sa Rusijom koje bi mogle da dovedu do uvođenja sankcija.

Sankcije bi bile uvedene po Zakonu o suprotstavljanju američkim protivnicima kroz sankcije (CAATSA).

Tako je Stejt department odgovorio na pitanje Glasa Amerike šta misli o isporuci prvog dela ruskog protivvazdušnog raketnog sistema “Pancir S” Srbiji.

– U razgovoru sa visokim vladinim zvaničnicima više puta smo izrazili zabrinutost zbog kupovine ruske vojne opreme od strane Srbije, uključujući i kupovinu sistema Pancir – naveo je portparol Stejt departmenta.

Iz Evropske unije je prethodno saopšteno da je za napredak na putu evrointegracija “potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa spoljnom politikom Evropske unije, u skladu sa pregovaračkim okvirom”.

– Vlada Srbije je integraciju u Evropsku uniju označila kao strateški prioritet države. Očekujemo da se Srbija ponaša u skladu sa obavezama koje je preuzela – saopštio je Peter Stano, portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost EU Žozepa Borela.

Dogovor o kupovini ruskog raketnog sistema “Pancir S” Srbija i Rusija su postigle tokom zajedničke vojne vežbe “Slovensko bratstvo” održane u oktobru 2019.

NATO u drugačijem tonu

Podsetimo, i NATO se u ponedeljak oglasio o ruskom oružju u Srbiji, navodeći da su nabavke u oblasti odbrane nacionalna odluka i da Srbija ima pravo izbora.

To je bio odgovor Alijanse na pitanje Radija slobodna Evropa o isporuci ruskog protivvazdušnog raketnog sistema “Pancir S1”, koji je Srbija kupila na osnovu sporazuma iz 2019.

“Srbija ima pravo da slobodno bira svoje političke i bezbednosne aranžmane. NATO i Srbija su bliski partneri i mi smo posvećeni jačanju našeg partnerstva sa Srbijom, uz puno poštovanje njene politike neutralnosti”, navodi u saopštenju NATO.

1 COMMENT

  1. А шта ако би Србија забранила на пример Америци да купује аутомобиле из Немачке, или Немачкој да купује фармерице из Америке. Па то би баш било фино ако не и смешно. Ови Амери су тотално изврнути.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here