Upozorenje na Jadranu: Ne konzumirati ribu fugu

0

wikipedia.org
Riba fuga u sebi sadrži otrov koji je čak 1.250 puta jači od cijanida
 

Svoju lošu reputaciju ova riba je stekla zbog visokog nivoa tetrodoksina u organizmu – paralitičkog otrova koji je čak 1.250 puta jači od cijanida.

U upozorenju se navodi da i vrlo mala količina izaziva brzu paralizu disajnih organa i uzrokuje smrt.

Riba latinskog naziva Lagocephalus sceleratus, koja je poznata i po svojoj sposobnosti da se naduva kada je u opasnosti i izbaci šiljke, zanimljiva je po tome što spada u riblje specijalitete.

Naime, riblja jela od ove vrste najveći su delikates i jedna od najtraženijih gurmanskih poslastica u Japanu, iako su ponekad fatalne za konzumente. I u japanskim restoranima je potrebna posebna priprema i veliko iskustvo kuvara da bi riba bila pripremljena za jelo na neškodljiv način.

Količina otrovne supstance tetrodoksina nađena u jednom odraslom primjerku fugua dovoljna je da ubije 30 odraslih ljudi u vrlo kratkom roku.

Američka administracija za hranu i lekove opisuje smrt nakon konzumacije fugu ribe kao brzu i nasilnu – prvo nastupa mučnina, grčevi, onda paraliza, nakon čega otkazuje sistem za disanje. Za tetradoksin koji sadrži ova riba ne postoji protivotrov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here