EPA-EFE
Nova kampanja mogla bi da ima dobre rezultate

Upozorenja poput “izgubio si minute života” odštampan na svakoj pojedinačnoj cigareti moglo bi da doprinese da se pušači oslobode ove navike, pokazalu su najnovija istraživanja u Australiji.

Aron Drovandi sa Univeziteta Džejms Kuk u Kvinslendu rukovodio je istraživanjem u kojem je anketirano više od 2.000 pušača i nepušača o tome koliko su efikasna upozorenja koja bi trebalo da odviknu ljude od pušenja ili da ih obeshrabe da uopšte počnu sa ovom lošom navikom.

Rezultati su pokazali da, iako je veliki broj Australijanaca u poslednjoj deceniji odustao od pušenja, trenutne strategije, uključujući i upozorenja na pakovanjima cigareta, nemaju preveliki efekat. Većina pušača postala je neosetljiva na upozorenja uvedena 2010. godine u okviru tada donetog zakona.

– To se događa zato što se upozorenja stalno ponavljaju. Kad prvi put pogledate odvratnu fotografiju, ona će imati efekta, ali nakon što je vidite mnogo puta, taj efekat više neće biti isti – rekao je Drovandi za medije u Australiji. – Upozorenja odštampana na kutijama cigareta nisu menjana godinama, poput onih o emfizemu ili gangrenu. Ta upozorenja grafički izgledaju dobro, ali kada ih godinama viđate iz dana u dana ta upozorenja gube snagu.

Umesto novih upozorenja o tome koliko cigarete koštaju, utvrđeno je veliki uticaj na pušače ima brojač “izgubljenih minuta života” odštampan na svakoj pojedinačnoj cigareti.

– Nova upozorenja na cigaretama bila su dvostruko efikasnija nego upozorenja na kutijama. Videli smo da je taj efekat kod velikog broja učesnika ankete iz različitih starosnih i etničkih grupa – zaključio je je Drovandi.

Zakon jači od kompanija

Duvanske kojmpanije neuspešno su osporavale australijske zakone koje su kasnije preuzele i druge zemlje, uključujući i Veliku Britaniju. Upravo ti zakoni su u Australiji zaslužni za smanjenje ukupne stope broja pušača. U anketi sprovedenoj 2016. utvrđeno je da je stopa pušenja među odraslima u Australiji iznosila 12,8 odsto, pto skoro duplo manje nego 1995. godine.

Povećane akcize

Savezna vlada je u septembru povećala akcize na duvan za 12,5 odsto, a novo povećanje planirano je za 2020. godinu. Oni koji se bore protiv pušenja često kao svoj najjači argument koriste činjenicu da su cigarete sve skuplje i da predstavljaju sve veći udar na kućni budžet.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here