commons.wikimedia/Spiridon Ion Cepleanu
Jugoistočna Evropa

Iz UN je u ponedeljak saopšteno da je zabeležen dramatičan pad broja stanovnika u zemljama jugoistočne Evrope, prenosi Index.hr.

Prema podacima UN do tog trenda dolazi uglavnom zbog iseljavanja mladih, što opet ugrožava sposobnost tih zemalja da održe postojeći sistem socijalne pomoći.

Prema poslednjoj proceni UN, devet od 10 država kojima najbrže pada broj stanovnika nalazi se u istočnoj i jugoistočnoj Europi, rekla je za Rojters Alana Armitidž, direktorka Fonda UN za stanovništvo za istočnu Evropu i srednju Aziju.

UN procenjuje da će Bugarska do 2050. izgubiti četvrtinu današnje populacije, kao i da će sve okolne države gubiti stanovništvo u nadolazećim decenijama.

“Zbog manje dece i velike emigracije, stanovništvo zemalja jugoistočne Evrope smanjuje se i stari, a, za razliku od zapadne Evrope, ne teži se imigraciji kako bi se popunila razlika”, rekla je Armitidž.

U većini zemalja jugoistočne Evrope će između 1995. i 2035. udeo osoba starijih od 65 godina u populaciji biti dva puta veći, a u nekima i tri puta veći, procenuje UN.

Manjak radno sposobnog stanovništva povlači pitanje održivosti sadašnjeg sistema socijalne zaštite, pa tako i penzionog sistema, navodi Armitidž.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here