EPA/Will Oliver

Velika Britanija suočiće se sa nestašicom goriva, hrane i lekova, ako napusti EU bez dogovora, kaže se u izveštaju pod nazivom “Operacija Jelouhamer”.

To je objavio “Sandej tajms” pozivajući se na poverljivi dokument britanske vlade o rizicima Bregzita. U izveštaju koji je “procurio” do “Sandej tajmsa”, navodi se i da u tom slučaju, Britaniju čeka zastoj lučkog saobraćaja, tvrda granica sa Irskom i porast troškova za socijalno zbrinjavanje.

List navodi da se prognoze koje je sastavio kabinet premijera odnose na najverovatnije posledice Bregzita bez dogovora, a ne na najgori scenario.
Navodi se da i do 85 odsto kamiona koji koriste prelaze glavnog kanala “možda nisu spremni” za francusku carinu, što znači da će poremećaji u lukama potencijalno potrajati i do tri meseca pre nego što se poboljša protok prometa.
Dokument koji je sastavio kabinet pod šifrovanim imenom “Operacija Jelouhamer” pruža redak uvid u skrivene planove britanske vlade radi izbegavanja katastrofalnog kolapsa u infrastrukturi zemlje, prenosi Rojters.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime