Đ. Barović
Momcilo Minić sa "Bronzanim vitezom"

Na upravo završenom Desetom međunarodnom slovenskom literarnom forumu “Zlatni vitez”, četvorica pisaca iz Srbije okitila su se srebrnim i bronzanim “Vitezovima” u kategoriji publicistike, poezije i istorije slovenskih naroda.

“Srebrne viteze” dobili su nekadašnji jugoslovenski diplomata Nebojša Vujović sa knjigom “Poslednji let iz Dejtona“ ( u konkurenciji istorije slovenskih naroda) i Danilo Jokanović iz Beograda sa zbirkom pesama “Mastilo i vino” u konkurenciji poezije.

Nebojša Vuković i Momčilo Minić

“Bronzane viteze” dobili su ratni veteran Momčilo Minić za roman “63. trenutak večnosti“ i Slobodan Stojičević, publicist iz Beograda za knjigu “Mrežni rat protiv Srba”.

Najprestižnije književno takmičenje slovenskih naroda, “Zlatni vitez” održava se pod direktnim pokroviteljstvom patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila, predsednika Rusije Vladimira Putina i ruske Dume, a ceremonija uručenja je održana večeras u gradu Pjatigorsku u Stavropoljskoj oblasti na Kavkazu.

Srpski predstavnici na večeri koju su organizovali domaćini

– Velika je čast biti deo ovako velikog i odlično organizovanog događaja. Takođe, presrećan sam što se iz Rusije vraćam sa vrednom nagradom koja nije samo potvrda mog pisanja, već hrabrosti i junaštva svih pripadnika “63. padobranske brigade” iz Niša – kaže u prvom komentaru Minić i dodaje da je cela organizacija bila na svetskom nivou, a posebno odnos domaćina prema četvorici pisaca koji su stigli iz Srbije.

Dvorana u kojoj je odrzano svečano uručenje nagrada

– Ljubav prema našoj zemlji i narodu je vidljiva bukvalnom na svakom koraku. Uostalom mi smo narod koji povezuje ista vera i isti slovenski gen – zaključuje Minić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here