pixabay.com
Rusija

Ministarstvo spoljnih poslova Litvanije danas je uputilo protest Moskvi nakon što je ruska policija stavila litvanskog ministra kulture Simonasa Kajrisa i druge zvaničnike baltičkih zemalja na poternicu zbog uništavanja spomenika iz sovjetskog doba.

“Ove ruske odluke su u suprotnosti sa opštepriznatim normama međunarodnog prava i odraz su napora da se falsifikuje prošlost i nepoštovanja istorijskog sećanja Litvanije“, navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters.

Litavanija je takođe tražila da se njeni političari skinu sa ruskih poternica.

Ruske vlasti stavile su u utorak na poternicu premijerku Estonije Kaju Kalas zbog uništavanja spomenika sovjetskim vojnicima u toj baltičkoj državi, javili su tamošnji mediji.

Pored Kalas, na poternici su se našli državni sekretar Estonije Tajmar Peterkop i litvanski ministar kulture Simonas Kajris.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su se oni našli na poternici zbog “skrnavljenja istorijskih spomenika”, a ruska agencija TASS precizirala je da su baltički zvaničnici optuženi za “uništavanje spomenika sovjetskim vojnicima”.

Iz ruskog ministarstva spoljnih poslova poručili su da je “ovo samo početak”.

“Zločini protiv sećanja na oslobodioce od nacizma i fašizma moraju da budu procesuirani”, poručila je portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova.

1 COMMENT

  1. Sad brzo znaju za medjunarodno pravo a ako njima pase ne mile ga cak pustaju i ubice. Nece moci gospodo sa zapada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here