Urošović: Kameron mi ukrao Avatara

0

Avatar je moj: Predrag Urošević

O velikoj podudarnosti između Kameronovog filmskog ostvarenja i našeg romana navodno svedoče čitaoci, ali i sam autor.

 

“Knjiga i film su istovetni u najmanje tri ključna elementa, uz više manjih, ali značajnih detalja. Najprije, u oba slučaja glavni junak je bačen u šumski svet nepoznate planete, naseljene bićima koja obožavaju prirodu i žive u skladu sa njom. Drugo, na oba mesta glavni junak (u "Avataru" Džek, a u "Tihani" Dugokosi) sreće mladu devojku s te planete, koja je i glavna junakinja i vodič kroz taj svet i događaje u njemu, sve do katastrofalnog kraja“, kaže Urošević.

"On spasava nju, ona spasava njega, ali se prema njemu odnosi kao prema biću niže vrste. Čovek njenoj vrsti čini uslugu, posle čega stiče njihovo poštovanje, da bi se istovremeno drugi ljudi prema njemu odnosili kao prema otpadniku“, nastavlja Urošević.

Oba umetnička dela su prožeta detaljima koji su gotovo identični. U središtu "Avatara" je sveto drvo ispod kojeg se krije vredna ruda do koje Zemljani pokušavaju da dođu. U "Tihani" se umesto stabla pojavljuje tanana, vrste biljke koja ispušta svete sokove energije, bez kojih nijedan stanovnik planete ne može da opstane, a na koju su se namerila bića iz druge galaksije.

 

Iako će mnogi postaviti pitanje kao je Kameron mogao da dođe do ovog romana iz Srbije i na takav ga način prekopira, Urošević na to odgovara:

 

"Do mog romana mogao je doći na više načina. Indikativno je da je naša domaća televizija RTS još početkom devedesetih godina napravila scenarijo za film i igranu seriju, koji je pisan upravo po motivima mog romana. Nažalost, realizacija je obustavljena nečijom zabranom iz vrha RTS-a, ali sam čuo da je scenarijo kasnije preveden na engleski jezik i ponuđen producentskim kućama u svetu. Kasnije o tome ništa više nisam čuo, sve do nedavno, kada sam video Kameronov film i u njemu prepoznao radnju svog romana“.

Kamerona su za krađu teme "Avatara“ optužili i Rusi koji tvrde da scenario holivudskog hita potiče iz barem 10 ruskih romana.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here