EPA/Julien Warnand
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Ursula fon der Lajen će u ponedeljak na sastanku Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u Berlinu saopštiti da planira da se kandiduje za drugi mandat na mestu predsednice Evropske komisije, piše “Gardijan”.

Šefica najmoćnije institucije u Briselu, 65-godišnja Fon der Lajen, poslednjih godinu dana oprezno je čuvala svoje namere, odvraćajući od svih pitanja na tu temu. Ali, objavljivanje njene kandidature označiće prvi korak u četvoromesečnoj borbi za izbore. Spekuliše se da bi premijerka Estonije Kaja Kalas takođe mogla da bude kandidat za ovu poziciju, a konačan izbor znaće se na leto.

Nakon što je izabere CDU, Fon der Lajen mora da dobije podršku još dve stranke u okviru Evropske narodne partije (EPP), grupacije desnog centra u Evropskom parlamentu, koja takođe uključuje vladajuće partije u Grčkoj, Irskoj, Litvaniji i Švedskoj.

Ona tada mora da pobedi na glasanju na Kongresu EPP u martu, koji će se održati u Bukureštu, pre nego što se suoči sa poslednjom preprekom u junu.

U 2019, EPP je osvojila većinu mesta i mogla je očekivati da će njihov kandidat Manfred Veber biti imenovan na to mesto. Ali, on nije uspeo da izgradi međustranačku podršku sa socijalistima, koji su bili na drugom mestu, izlažući drugog kandidata visokog profila Fransa Timermansa. Podela je stvorila prostor za Fon der Lajen, koja je bila iznenađujući kandidat iz nemačke vlade.

– Zapamtite, niko nije čuo za nju 2019. godine i ona je od ministra odbrane u Nemačkoj dobila najmoćniji posao u Briselu u roku od nekoliko nedelja – rekao je jedan diplomata, podsećajući da se čak nije ni borila za tu poziciju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here