EPA/Olivier Hoslet
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zapretila je Rusiji novim “obimnim” paketom sankcija koji će, prema njenim rečima, biti vredan 10 milijardi evra.

– Deseti paket sankcija protiv Rusije je u pripremi. Želimo da on stupi na snagu do 24. februara. Reč je o još jednom velikom paketu vrednom oko 10 milijardi evra – kazala je Fon der Lajen nakon samita EU-Ukrajina koji je održan u Kijevu.

Po njenim rečima, “plan” Evropske unije je da u novom paketu sankcija fokus bude na tehnologijama koje “ne bi trebalo da budu dostupne Rusiji”. Naime, cilj je da se Rusiji u potpunosti uskrati pristup “pojedinim delovima koji se koriste u ruskim bespilotnim letelicama”.
Fon der Lajen je dodala da će 10. paket antiruskih sankcija sadržati i stavke za sprečavanje zaobilaženja sankcija.

Samit EU-Ukrajina održan je danas u Kijevu uz učešće predsednika Evropskog saveta, Evropske komisije i šefa diplomatije Evropske unije. Lideri evropskih institucija obećali su Ukrajini nastavak podrške, uvođenje novih sankcija protiv Rusije, rad na “mehanizmu za krivično gonjenje za zločine agresije” i analiziranje mogućnosti korišćenja zamrznute ruske imovine za obnovu Ukrajine. Govoreći o izgledima za pridruživanje Ukrajine Evropskoj uniji u skorije vreme, lideri EU su bili uzdržani i istakli su da ne postoje strogi vremenski okviri za takav proces te da Ukrajina treba da sprovede reforme.

Od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini, Evropska unija uvela je devet paketa sankcija protiv Rusije koji uključuju finansijska i trgovinska ograničenja, kao i sankcije protiv pojedinaca. Trenutno je na listi sankcija EU 1.386 ruskih državljana i 171 ruska organizacija.

2 COMMENTS

  1. Hahahahahahahahaaaaaa baš se dobro nasmeja..a šta reći,ima i političara svakakvih eto samo da primaju dobru platu i da su na broju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here