EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Ursula don der Lajen sa Aljbinom Kurtijem u Prištini

Kosovski premijer Aljbin Kurti ponovio je danas, na zajedničkoj konferenciju za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom Fonon der Lajen, da je odluka o privremenim registarskim tablicama za vozila iz Srbije deo starog sporazuma, ali da je Srbija snažno odgovorila podizanjem borbene gotovosti.

Kurti je istakao da nije doneta nikakva nova odluka, već da se sprovodi oni što je ranije dogovoreno.

– Nažalost, Srbija je reagovala snagama, okupljajući trupe kod graničnih linija, ali i koristeći ruske helikoptere i avione iznad granice. Tražio sam da se osude napadi u Zubinom Potoku i Jarinju, jer su napadnute kosovske institucije i ti napadi su došli nakon zapaljivih izjava, punih mržnje od strane predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i nakon marširanja helikopterima i tenkovima na granici sa Kosovom. Nažalost, nalazimo se u situaciji u kojoj sa jedne strane dobijamo pomoć u vidu donacija od EU, a sa druge strane Srbija, dobija te fondove i trebala bi da se demokratizuje, a ne da se militarizuje od strane Rusije i Kine – zaključio je Kurti.

“Dijalog jedina platforma”

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je danas da je dijalog Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, jedina platforma za rešavanje trenutne situacije na Kosovu.

– Pregovarači su u Briselu i nadam se da imaju mandat za pregovore koji su najbolji način da se krene dalje. Duboko sam uverena da je važno rešiti situaciju i nastaviti konstruktivni dijalog – rekla je fon der Lajen.

Ona je dodala da sanja o Zapadnom Balkanu kao delu EU.

Fon der Lajen je na Tviteru napisala da je veoma važno da se kroz dijalog dođe do održivog rešenja i da je saradnja jedini put koji vodi napred.

– Dijalog uz posredovanje EU jedina je platforma za rešavanje trenutne situacije. Važno je koristiti dijalog za pronalaženje održivog rešenja. Saradnja je jedini put napred – napisala je Ursula fon der Lajen.

Ona će se, nakon susreta sa kosovskim zvaničnicima, danas u Beogradu sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, dok je za sutra najavljen i sastanak sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here