Uručena nagrada “Dejan Medaković”

0

Protić prima nagradu

Na svečanosti u izdavačkoj kući "Prometej", koja je to veliko priznanje ustanovila u čast Dejana Medakovića (1922-2008), jedne od najsvestranijih ličnosti naše kulture, umetnosti i nauke, nagradu su dobitniku uručili direktor "Prometeja" Zoran Kolundžija i Pavle Medaković, sin pokojnog akademika.

 

Prvi dobitnik nagrade "Dejan Medaković", koju je "Prometej" ustanovio 2008. godine a dodeljuje se za najbolji memoarski spis objavljen u knjizi ili periodici "u prostoru srpskog naroda i jezika", bio je Momo Kapor.

 

Nagrada se sastoji od zlatnika, svečane diplome i jedne Medakovićeve monografije u izdanju "Prometeja", izdavača koji ovih dana obeležava dve decenije postojanja i uspešnog rada.

Ističući da je Protić jedna od najsvestranijih ličnosti našeg vremena, stvaralac koji je ostavio ogroman opus i u svojim memoarima vredno svedočanstvo o svom vremenu, Jovan Ćirilov, jedan od članova žirija, naglasio je da je pisac "Nojeve barke" u tom delu "rekao istinu o svom vremenu kao retko ko u nas i u svetu".

 

Zahvalivši osnivaču nagrade "Dejan Medaković" i članovima žirija na dodeljenom prestižnom priznanju, Protić je pročitao delove svoje nagrađene knjige "koji ukazuju na opšte moje pobude da je napišem".

 

"Ako je Nojeva barka I i II ‘legenda o onome što je posle potopa ostalo’, ova treća knjiga, poslednje poglavlje naročito, nije više mogla biti pogled sa kraja prošlog već i sa početka ovog, novog, drugačijeg veka, i kraja mog života".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here