Usklađena prava na penziju

0

Sporazum će omogućiti Kanadi i Srbiji da usklađuju penzije: Džejson Keni
 

 

U saopštenju ministra za rad i socijalni razvoj Kanade Džejsona Kenija (Jason Kenney) ističe se da će sporazum omogućiti Kanadi i Srbiji da usklađuju penzije i doprinose za ljude koji žive i rade u obe zemlje.

Sporazumom će biti usklađeno ostvarivanje prava na kanadski Program za sigurnost starijih (Old Age Securitdž) i kanadski penzijski plan (Canada Pension Plan) sa sličnim penzijskim programima u Srbiji.

Sporazum će omogućiti ostvarivanje penzijskih prava i prava na Program za sigurnost starijih, invalidnost i preživljavanje na osnovu pripadnosti korisnika sistemima u obe zemlje.
 

Sabiranje staža, isplata u Srbiji

Sporazum omogućava i sabiranje perioda osiguranja navršenih u obe
države radi ostvarivanja prava na penziju i druga davanja, a daje i
mogućnost da se korisniku koji je penzijska prava ostvario u Kanadi,
a potom živi u Srbiji, kanadska penzija isplaćuje i u Srbiji.

"Ovaj sporazum pokazuje kontinuirani duh partnerstva i saradnje između dve zemlje i prepoznaje vredan doprinos Kanađana srpskog porekla jačanju Kanade", izjavio je kanadski ministar.

Sporazum dve zemlje o socijalnoj sigurnosti potpisan je aprila prošle godine u Beogradu.

Tada je naglašeno da će Sporazumom biti regulisana prava korisnika penzija u obe zemlje, kao i ona za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti.

Svaki sadašnji ili budući penzioner iz Srbije i Kanade moći će da prima srazmeran deo penzije ostvarene u obe zemlje, odnosno da prima penzije srazmernu doprinosima koje je u tim zemljama uplaćivao.

U trenutku prošlogodišnjeg potpisivanja Sporazuma o socijalnoj sigurnosti sa Kanadom Srbija je slične sporazume primenjivala sa 27 zemalja, a Kanada je takve sporazume imala sa 57 država od kojih su 53 već primenjivana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here