pixabay.com

Poreska uprava objavila je spisak preduzeća koja su ostvarila pravo na još jedan minimalac, za zaposlene u najugroženijim delatnostima.

Kako je najavljeno krajem prošle nedelje, u roku od deset dana trebalo bi da bude isplaćena još jedna minimalna zarada, koja trenutno iznosi oko 30.000 dinara. U pitanju je sektorska podrška za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rentakar firmama, ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Reč je o bespovratnim sredstvima u skladu sa Uredbom o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti Covid-19 izazvane virusom SARS-KoV-2.

Iz Vlade su nedavno usvojili ovu uredbu i saopštili da je izdvojeno 1,98 milijardi dinara za isplatu još jedne minimalne zarade za zaposlene u ugostiteljstvu, hotelijerstvu, turističkim i rent-a-kar agencijama, a pravo na minimalac ima 72.000 radnika.

Na minimalac, inače, imaju pravo radnici koji su prijavljeni i koji ne rade na crno. Novac će biti uplaćen onima koji imaju ugovor o radu, ugovor na određeno ili na neodređeno vreme, piše Blic.

Spisak preduzeća koja imaju pravo na još jedan minimalac može se pogledati na sajtu Ministarstva finansija.

Ugostitelji i zaposleni u turizmu tražili su od NBS i novi moratorijum na kredite, ali im je iz centralne banke rečeno da se za takve benefite mogu obratiti poslovnim bankama.

Veća primanja za javni sektor, penzionere…

Sada je i definitivno da će oko 2,1 miliona građana u Srbiji od januara imati veća primanja. Povišice za 1,7 miliona penzionera od januarske penzije već je moguće izračunati u dinar, a poznat je ju rast plata u javnom sektoru. Veća primanja tako treba da očekuju i najstariji, ali i oko 400.000 zaposlenih u javnom sektoru – medicinski radnici, profesori, vojnici, javna uprava…

Od janura će 120.000 zaposelnih u zdravstvu dobiti povišicu zarada od pet odsto.

Plate će istovremeno biti uvećane i u ostatku javnog sektora, ali po drugačijoj “formuli”. Njima će, naime, januarska, februarska i martovska plata biti uvećana za 3,5 odsto. Potom, od 1. aprila njihove zarade će rasti još 1,5 odsto, tako da i njima ukupno povećanje bude pet procenata.

Svi penzioneri od janurske penzije treba da očekuju i linearni rast primanja za po 5,9 odsto. Posle povećanja, prosečna penzija će sa sadašnjih 27.769 dinara biti povećana na 29.407 dinara, odnosno za 1.638 dinara. Na 18. decembar penzionerima će biti uplaćena i novčana pomoć od po 5.000 dinara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here