EPA/Ramil Sitdikov
Vladimir Putin i Si Đinping

Plodotvorni sastanci i kontakti predsednika Kine Si Đinpinga sa ruskim liderom Vladimirom Putinom svrstavaju se među ključne uspehe kineske spoljne politike u 2023. godini, izjavio je ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji.

Šef kineske diplomatije posebno je podsetio na posetu Đinpinga Moskvi u martu prošle godine i dug razgovor koji je kineski lider tada vodio sa Putinom u Kremlju.

– Predsednik Kine je prošle godine za svoju prvu posetu izabrao Rusiju. Dva puta se sastajao sa Putinom tokom godine. Uz visok stepen međusobnog poverenja i pod strateškim vođstvom šefova Kine i Rusije, treba da praktikujemo istinski multilateralizam, produbljujemo pragmatičnu saradnju u različitim oblastima i održavamo globalnu stratešku stabilnost – rekao je Vang Ji.

On je dodao da će Peking nastaviti da produbljuje sveobuhvatnu stratešku saradnju Kine i Rusije, da podržava kretanje sveta ka multipolarnosti i da doprinosi demokratizaciji međunarodnih odnosa.

Među diplomatskim uspesima Kine u prošloj godini, Vang Ji je naveo i sastanke Si Đinpinga u San Francisku tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje, forum “Pojas i put” u Pekingu, samit BRIKS u Johanesburgu, normalizaciju odnosa između Saudijske Arabije i Irana, kontakte kineskog predsednika sa liderima Francuske, Nemačke i drugih evropskih zemalja, samit “Kina-Centralna Azija”, posetu Si Đinpinga Vijetnamu i druge događaje i aktivnosti.

Ranije je Si Đinping rekao da su odnosi Rusije i Kine 2023. godine izdržali u uslovima nestabilne međunarodne situacije, i da su očuvali zdrav i stabilan razvoj. Takođe je istakao da se produbilo međusobno političko poverenje između Moskve i Pekinga, strateška saradnja je postala bliža, a uzajamno korisna saradnja konstantno davala nove rezultate.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here