Ministarstvo prosvete
Dan u Beogradu koji će dugo pamtiti: Deca iz dijaspore kod spomenika Karađorđu

Završnom priredbom treće grupe polaznika, održanom protekle subote u Naučno-obrazovno kulturnom centru (NOKC) “Vuk Karadžić'” u Tršiću, završen je ovogodišnji program škole srpskog jezika, Leto u zavičaju, za učenike srpske dopunske škole iz dijaspore.

Nova prijateljstva

Oni su, kao i njihovi drugari iz prethodne dve grupe, u Vukovom rodnom selu proveli šest dana, upoznali lepote lozničkog kraja i Srbije, unapredili znanje srpskog jezika, kao i znanja o srpskoj kulturi, istoriji i tradiciji i stekli nova prijateljstva sa drugarima iz različitih zemalja.

Prema rečima Aleksandre Purić, v. d. direktorke NOKC, u kome su sve tri grupe dece bile smeštene, u poslednjoj je bilo četrdeset i dvoje dece iz Italije, Nemačke i Grčke koja odlaze iz Tršića sa nezaboravnim uspomenama.

– Oni su, kao i u prethodne dve grupe, imali jezičke, i radionice folklora, muzike i glume. Ova grupa posetila je manastir Tronošu koji se nalazi nedaleko od Tršića, a zahvaljujući narodnoj poslanici Sanji Lakić uspeli smo da im organizujemo posetu Hramu Svetog Save i Narodnoj skupštini Srbije. U Patrijaršiji je mališane primio patrijarh srpski Porfirije, a imali su priliku da sa njim odgledaju polufinalnu košarkašku utakmicu Srbija – Kanada. Da zajedno navijaju i raduju se pobedi naših “orlova”, što je bio jedinstven događaj. Potom ih je u zdanju Skupštine Srbije primio predsednik parlamenta Vladimir Orlić. Mališani su posetili i beogradski zoo vrt tako da su imali zaista sadržajan dan koji će dugo, dugo pamtiti – kaže Purićevra.

O jeziku i korenima

Ovo je druga godina da deca iz dijaspore organizovano dolaze u Tršić. Prošle godine su takođe bile tri grupe, ukupno oko 200 školaraca iz različitih zemalja. Interesovanje je ponovo bilo veliko, a cilj je da dođe što više različite dece i što bolje savlada jezik svojih roditelja, baka i deka, kao i da nauči što više toga o Srbiji koja je njihova zemlja, bez obzira na to gde trenutno žive – priča ona.

Cilj je, prema njenim rečima, da tokom boravka u Tršiću međusobno pričaju na srpskom, kako bi oni koji ga znaju još više usavršili znanje, a drugi koji nisu baš vešti da nauči što više.

– Zadovoljni smo kako je sve proteklo. Mališani ovde nauče mnogo toga, prođu kroz radionice i prosto je neverovatno kada posle šest dana na završnoj priredbi predstave koliko su toga savladali. Za kratko vreme ostvare veliki napredak, a i njihovi roditelji budu prijatno iznenađeni kada vide koliko toga su deca naučila – kazala je Aleksandra Purić.

Program Leto u zavičaju je završen, a sigurno je da će deca koja su ove godine bila u Tršiću, osim uspomena, imati i mnogo priča koje će preneti svojim drugarima u zemljama iz kojih dolaze pa će i naredne godine mnogi želeti da vide kako je provesti šest dana u Srbiji i to baš u zavičaju Vuka Stefanovića Karadžića, reformatora srpskog jezika i pisma.

Opet bi došli

Aleksandra Purić se nada da će Letnja škola u zavičaju biti organizovana i naredne godine.

– Sve to radimo pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete. Deca ovde borave besplatno, a rezultati su jako dobri. Da je ovo dobar potez potvrđuje to što oni vole da dođu i odavde ponesu mnoštvo lepih trenutaka i svi kažu da bi voleli ponovo da se vrate – kaže ona.

Prvi put i mladi Rusije

Ove godine u prvoj grupi bilo je 48, a u drugoj 59 školaraca iz Nemačke, Francuske, Italije, Španije, Velike Britanije i prvi put Rusije, različitog uzrasta. Koncept programa Letnja škola u zavičaju, onoga što deca rade u Tršiću osmislila je dr Marina Janjić, redovna profesorka na Filološkom fakultetu u Nišu, koja je, inače, metodičarka srpskog jezika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here