Ustaše radile što ni đavo ne bi!

0

Irinej je podsetio da hram u Mlaki leži "na mučeničkoj zemlji na kojoj je stradalo stotine hiljada mučenika samo zato što su bili Srbi i pravoslavci".
 

Da se pamti: Patrijarh srpski Irinej

– To je bila njihova jedina krivica, a zlikovci su mislili da zbrišu s lica ove zemlje sav srpski rod i pravoslavni narod – rekao je patrijarh Irinej i ocenio da je zločin u Jasenovcu "veći od životinjskog i zločin koji ni đavo nije činio".

 

– Najtragičnije je što su stradala i nevina deca. Plemenita Diana Budisavljević spasla je više od 12.000 dece, a koliko je tek dece stradalo to će za narod i istoriju ostati večno tajna koju će mnogi želeti da ublaže – rekao je patrijarh srpski.

On je naglasio da je zemlja na kojoj se prostirao logor Jasenovac natopljena krvlju i ispunjena kostima.

 

U selu samo 40 Srba

Selo Mlaka, udaljeno 12 kilometara od Jasenovca, bilo je sabirni centar logora Jasenovac za žene i decu sa Kozare gde je dnevno od gladi i zaraznih bolesti umiralo više od 30-oro dece. Pre Drugog svetskog rata u selu je živelo oko 1.500 stanovnika koji su u proleće 1942. odvedeni u logore. Danas u razrušenoj Mlaki živi svega oko 40 srpskih povratnika.

– Hram Svetog Ilije u Mlaki nosi sve rane našeg naroda, nevinih žena i još nevinije dece koji su stradali jer su bili anđeli – rekao je Irinej. Konstatujući da je najstrašnije to što su zločine počinili hrišćani, patrijarh Irinej je rekao:

– Neću da ih osuđujemo ili proklinjemo ali to ne smemo da zaboravimo. Samo delo proklinje a ostavimo Gospodu da im sudi jer postoji zakon i pravda Božja.

Liturgiji je prisustvovalo oko 200 vernika, dr Milorad Pupovac, predsednik SNV u Hrvatskoj i Dragan Davidović, izaslanik predsednika Milorada Dodika i Vlade RS, čiji je Sekretarijat za vere inicirao obnovu crkve u Mlaki.
 

Antifašistička tradicija

Srbija kao neodvojivi deo svog postojanja gaji antifašističku tradiciju, sećajući se žrtava koje je položila u Drugom svetskom ratu, poručio je Ivica Dačić na obeležavanju Dana sećanja na žrtve holokausta. Taj datum obeležen je uz prisustvo porodica žrtava, predstavnika Vlade Srbije i diplomatskog kora, polaganjem venaca kod spomenika Žrtvama genocida u okviru kompleksa nekadašnjeg nacističkog logora smrti Staro sajmište u Beogradu. Ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Saveza jevrejskih opština i Saveta Roma.

Logorašima ukinuta pomoć

Predstavnici Dokumente, Centra za mirovne studije i Srpskog narodnog veća (SNV) iz Zagreba kritikovale su odnos vlasti prema preživelim logorašima Jasenovca i nasleđu Drugog svetskog rata. Upozorili su da je značaj Spomen područja Jasenovac sveden na komemorativni element. Ukazano je i da su stupanjem na snagu novih zakona, korisnici naknada, među njima logoraši Jasenovca, od 1. januara ostali bez naknada.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here