Youtube/K1 Televizija
Radomir Lukić

Srpska 28. februara obeležava 32-godišnjicu donošenja njenog Ustava, dokumenta koji u Banjaluci označavaju ključnim za nastanak i opstanak Republike. Nakon što je 9. januara 1992. godine proglašena Republika srpskog naroda u BiH, ugledni srpski pravnici su odmah pristupili pisanju i njenog ustava. Najistaknutiji među njima bili su Radomir Lukić i pokojni Gašo Mijanović. Na sednici Skupštine srpskog naroda BiH 28. februara 1992. jednoglasno je usvojen prvi Ustav na temeljima Deklaracije o osnivanju od 9. januara. Taj dokument je garantovao punu ravnopravnost i jednakost naroda i građana Republike.

Najviši pravni akt Republike Srpske, koji je uz određene amandmane i danas na snazi, donet je pre izbijanja tragičnih sukoba u BiH, ali i pre održavanja referenduma o nezavisnosti BiH. Podsetimo, taj referendum je održan je 29. februara i 1. marta nakon jednostrane odluke Muslimana i Hrvata, odnosno bez učešća Srba.

Predsednik Vlade RS Radovan Višković je ocenio da je donošenje Ustava jedan od ključnih trenutaka u istoriji srpskog naroda na ovim prostorima. Višković je istakao da su tada postavljeni politički okvir i temelj za demokratsko uređenje društva, čime je jasno izražena želja srpskog naroda za slobodom, ali je i garantovana puna ravnopravnost i jednakost naroda i građana Srpske.

– Za nas je 28. februar od izuzetne, istorijske važnosti, dan kada je u osvit tragičnog ratnog sukoba kojeg Srbi niti su hteli niti započeli utvrđeno naše pravo da samostalno odlučujemo o sopstvenoj sudbini. Tog, pokazaće se kasnije, sudbonosnog datuma naslućivali smo da će, već za par dana na nelegitimnom referendumu 1. marta, biti precrtana volja celog jednog naroda, a da će zemlju uvesti u tragičan sukob i stradanje nezamislivih razmera – naglasio je Višković.

Deklaracija o proglašenju Srpske i donošenje Ustava desilo se, stalno to ponavljaju zvaničnici iz Banjaluke, pre nego što je BiH proglasila nezavisnost i pre nego što su počeli ratni sukobi na njenoj teritoriji. Osim toga, politikolozi ukazuju da je Ustav Srpske stariji od današnjeg Ustava BiH koji je napisan u Dejtonu tri i po godine kasnije.

– Istorijski posmatrano, da nije bilo 28. februara, a pre toga i 9. januara 1992, ne bi bilo ni Dejtonskog mirovnog sporazuma. Pitanje je i šta bi bilo i sa Srbima u BiH jer oni u njoj mogu samo opstati ako imaju svoju državnost – ocenio je univerzitetski profesor Srđan Perišić.

Novi akt na čekanju

U odnosu na prvobitnu verziju, Ustav Republike Srpske pretrpeo je brojne izmene. Pojedini pravnici su ranije ukazivali da je amandmanskim delovanjem praktično narušeno “biće” prvog Ustava i da je zato potrebno doneti potpuno novi akt koji bi bio u skladu sa današnjim vremenom. Iako su postojale neke političke inicijative za donošenje novog Ustava Srpske, tom poslu se još nije ozbiljno pristupilo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here