pixabay.com
Ilustracija

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da su određenim odredbama Zakona o ćirilici povređeni vitalni nacionalni interesi hrvatskog i bošnjačkog naroda.

Kako je saopšteno iz tog suda, navedenim zakonom predviđeno je da se za kulturne i druge manifestacije, koje se finansiraju ili sufinansiraju iz javnih sredstava određuje obligatorno korišćenje ćiriličnog pisma, kao i da su predviđene kazne ukoliko se postupi suprotno. Ovim se favorizuje upotreba ćiriličnog u odnosu na latinično pismo, što sud vidi kao sporno.

“S obzirom na to da se konstitutivni hrvatski i bošnjački narod nacionalni identitet ne povezuju sa ćiriličnim pismom, te kako im je ovakvim propisivanjem uskraćena sloboda u izboru načina ispoljavanja ove identitetske odrednice, zakonodavac je postupio suprotno obavezi da, na Ustavom utvrđen način i pod jednakim uslovima, obezbedi garancije očuvanja nacionalnog identiteta pripadnika svih konstitutivnih naroda”, preciziraju iz Ustavnog suda Republike Srpske.

Dodaje se da propisivanje kazni za nepostupanje u skladu sa zakonskim odredbama dovodi hrvatski i bošnjački narod u neravnopravan položaj u uživanju prava garantovanih Ustavom, čime su narušene ustavne garancije kojima se obezbeđuju nacionalna ravnopravnost i zaštita vitalnih interesa konstitutivnih naroda.

“Veće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske je utvrdilo da ostali navodi iz dostavljenih obrazloženja Kluba delegata hrvatskog naroda i Kluba delegata bošnjačkog naroda ne ukazuju na povredu nijednog prava iz okvira zaštite vitalnog nacionalnog interesa bilo kojeg konstitutivnog naroda posebno”, stoji u saopštenju.

3 COMMENTS

  1. Шта рећи на ово. Па шта је било када је латиница долазила. Или другим речима кад лопов дође на власт неће бити већег праведника а против лопова.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here