Usvojena rezolucija o proširenju EU

0

"Sa zadovoljstvom konstatujemo napredak koji je ostvarila Srbija, posebno u jednostranom sprovođenju Prelaznog sporazuma. Smatramo da takvo jednostrano sprovođenje, uprkos finansijskoj krizi, pokazuje predanost zemlje na putu evropskih integracija. Zbog toga pozivamo Savet da bez odlaganja donese odluku o ratifikaciji Prelaznog sporazuma", navodi se u rezoluciji.

Evropski parlament je, takođe, od Srbije zatražio punu saradnju sa Haškim tribunalom.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da će Srbija kandidaturu za članstvo u EU podneti onoga trenutka kada bude sigurna da će taj čin biti delotvoran, odnosno kada bude jasno da će ta aplikacija rezultirati brzim pozitivnim odgovorom EU.

"Naše je htenje da ta odluka bude efektivna, odnosno da onda kada apliciramo za članstvo u EU ta naša aplikacija ne stoji mesecima u fioci neke od evropskih komisija, već da institucije EU što pre pozitivno odgovore", izjavio je Tadić novinarima.

"Pozdravljamo izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala od 4. juna 2009. godine u kojem se navodi da je Srbija načinila dodatni napredak u saradnji sa sudom. Ističemo činjenicu da se procesi nastavljaju i pred Specijalnim većem za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu", dodaje se u rezoluciji.

Parlamentarci su pozdravili i potpisivanje policijskog protokola između Srbije i EULEX-a i pozvali Beograd da pojača svoju saradnju sa evropskom misijom na Kosovu, pre svega u vezi sa operacijama EULEX-a na severu pokrajine.

U rezoluciji se pozdravlja namera Evropske komisije da ojača odnose sa Kosovom.

"Očekujemo da se proces decentralizacije okonča do kraja godine kako bi se ispunili zahtevi iz Ahtisarijevog plana, obezbedi da svi građani Kosova, posebno srpska manjina, budu politički zastupljeni. Kosovske vlasti pozivamo da nastave napore u poboljšanju i garantovanju poštovanja prava manjina", navodi se u rezoluciji.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here