youtube.com/ViralHog
Foto: Ilustracija

Nekadašnji predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev objašnjavajući svojevremeno zašto je važno da se ukine sezonsko pomeranje vremena, dotakao se uticaja pre svega na zdravlje ljudi, ali i životinja.

– Zamislite samo sirote krave i druge životinje koje ne razumeju zašto treba da jedu ili da budu pomužene ranije ili kasnije – rekao je tada Medvedev.

Poput krava, mačke i psi, koji imaju stalan ritam određenih aktivnosti, takođe “znaju koliko je sati”. Na primer, ako mačka uvek jede u devet ujutru, ona će se nekoliko minuta ranije pojaviti ispred svoje posude i zuriti u njega, očekujući obrok. To je dovoljan dokaz da životinje imaju nekakav unutrašnji sat. S obzirom na to da je časovnik čovekov izum, logično je da je ovakvo ponašanje mačke reakcija na dešavanja u sredini u kojoj ona živi. Zato se postavilo logično pitanje, ako smo već životinje dresirali na tempo kakav odgovara ljudima, kako se one bore s promenama koje je takođe čovek i nametnuo, poput pomeranja sata.

Inače, sam protok vremena čak i kratkoročno ima vrlo intenzivan uticaj na životinje. Naučnici su, proučavajući kako životinjski mozak radi, utvrdili eksperimentom da on ne pamti prošle događaje. Pas koji je juče učio da vrati bačenu lopticu, danas će znati šta s njom treba da uradi, ali neće se sećati da je to uvežbavao. On nema epizodno pamćenje.

Zbog toga se smatra da su životinje zarobljene u sadašnjosti. Vilijam Roberts u knjizi “Proces životinjske memorije” piše da je to zato što životinje ne mogu mentalno da putuju kroz vreme kao ljudi. Zato je važno ne dirati njihov bioritam, kako ne bismo napravili probleme i sebi i njima.

Glad se ne može ukrotiti

Kako je objasnio veterinar Vladimir Magaš, kad je vreme za promenu sata, važno je da vlasnici kućnih ljubimaca ili stoke povedu računa u tom periodu o svojim životinjama.

– Ako imate neku životinju, bilo da je reč o kokoški, psu, kravi ili mački, nemojte očekivati da ona razume da se promenio sat. Ukoliko je vaša životinja jela u sedam ujutru, ili ste izvodili psa da obavi nuždu u šest ujutru, a sat se pomeri jedan sat unapred, nemojte i vaše životinje “pomerati” sat unapred. Ako ste pomerili sat, životinje su gladne po starom vremenu, pa se potrudite da to razumete i ispoštujete – rekao je Magaš.