pixabay.com

Hadi Al-Amiri, moćni irački političar blizak Iranu i ključna ličnost u međustranačkom savezu koji podržava iračku vladu, zapretio je da će se američki interesi naći na meti ukoliko SAD vojno intervenišu na strani Izraela u sukobu sa Hamasom u Pojasu Gaze.

Amiri predvodi organizaciju Badr, šiitsku, pro-iransku političku grupu čiji članovi čine veći deo iračkih Narodnih mobilizacionih snaga (PMF), državne paravojne organizacije u kojoj su udružene brojne pro-iranske frakcije, prenosi Rojters.

– Ako oni budu intervenisali i mi ćemo intervenisati… Ako bi Amerikanci otvoreno intervenisali u ovom sukobu, svi američki interesi biće legitimni ciljevi i nećemo oklevati da ih gađamo – rekao je Al-Amiri tokom plemenskog skupa u Bagdadu.

Al-Amirijevi komentari došli su dan nakon što su Sjedinjene Države saopštile da će ubrzano obezbediti dodatnu municiju za izraelske oružane snage i premestiti svoju udarnu mornaričku grupu sa nosačem aviona u Istočni Mediteran.

Proteklih godina su iračke frakcije koje podržava Iran redovno raketirale položaje američkih vojnih snaga u Iraku i ambasadu SAD u Bagdadu.

Sjedinjene Države trenutno imaju 2.500 vojnika u Iraku i dodatnih 900 vojnika u Siriji sa zadatkom da savetuju i pomažu lokalne trupe u borbi protiv Islamske države, koja je 2014. godine zauzela prostrane teritorije i u Iraku i u Siriji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here