Pixabay.com

U Švajcarskoj su ovog meseca stupile na snagu izmene Zakona o autorskim pravima, koje predviđaju nove mere protiv piraterije.

U doba korona virusa stupio je na snagu važan zakon, protiv kojeg je pokušala da se bori partija pirata, tražeći o tome referendum.

Stupanjem na snagu izmenjenog zakona završava se desetogodišnji rad na što boljoj zaštiti autorskih prava.

Naime, nalog za izmenu zakona dat je još 2010. godine, pod motom “Švajcarskoj je potreban zakon koji će sprečiti onlajn pirateriju”.

Novim zakonom se obavezuju ponuđači hosting usluga da trajno spreče da ilegalni sadržaji budu protivpravno dostupni preko njih.

Pored toga omogućava se vlasnicima autorskih prava da zatraže podatke o korisnicima za potrebe krivičnog gonjenja zbog piraterije.

Dok je Švajcarska pooštrila svoje zakonske mogućnosti protiv piraterije, u Italiji je sproveden težak udarac protiv ilegalnog korišćenja onlajn sadržaja.

Istražne vlasti Italije su, proteklih dana, razotkrile više slučajeva internet piraterije i ilegalnog korišćenja medijskog sadržaja, koji je poreklom i iz Nemačke.

Specijalna jedinica za borbu protiv internet kriminala finansijske policije u Rimu zatvorila je 28 portala i osam kanala na aplikaciji Telegram.

Navedeno je da je preko tih portala i kanala Telegrama bilo moguće čitati zaštićene sadržaje novina i magazina.

Internet pirati su na nelegalan način dospeli do pristupa tom sadržaju, za koji je, inače, neophodno plaćanje pretplate.

U saradnji sa više zemalja Italijani su uspeli da uđu u trag internet piratima, a tragovi su vodili i u SAD i Rusiju.

Inače, u Italiji kršenje autorskih prava i prevara se kažnjavaju visokim novčanim kaznama i zatvorom, pa se apeluje na građanstvo da koriste samo usluge legalnih provajdera.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here