Tanjug
Vučić i Radojičić

“Kineski raketni sistem FK 3, o čijoj nabavci smo razmišljali, nije na spisku za sankcije američkog ministarstva, pa upozorenje SAD tim povodom vidimo pre svega kao političko”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srbija će, ističe, uvek odlučivati kao nezavisna, suverena zemlja, ne ugrožavajući svoje vitalne interese, a to će biti slučaj i u vezi nabavke raketnih sistema.

Vučić je, na molbu da prokomentariše upozorenje Ambasade SAD na rizik kupovine kineskog raketnog sistema, dok u Rusiji pojedini portali spekulišu da se radi o odustajanju od kupovine ruskog S 300, rekao da svaki put kada se odlučimo za nešto da kupimo uvek neko ima nešto protiv.

– Mi smo razmišljali o kineskom raketnom sistemu FK 3. Taj sistem nije na spisku za sankcije američkog ministarstva. Razumemo to upozorenje kao političko saopštenje. Ali uvek ćemo delovati kao nezavisna, suverena zemlja, razmišljajući da ne ugrozimo naše vitalne interese – objasnio je on.

A povodom izvoza srpskog naoružanja, poput izvoza u Jermeniju, što opozicija inače prebacuje vlastima, iako je prva za vreme svoje vlasti dala saglasnost na takve isporuke, Vučić ukazuje da se deo proizvodnje prodaje i našoj armiji, ali se i izvozi.

– U čemu je igra da jedan deo tajkunskih madija pod kotrolom tajkunskih političara svakog dana mora da vodi kampanju protiv naše vojne industrije? Da li je to da bi Bugari uzeli nama posao ? Kako onda u Krušiku da ima posla, kada ste uništili taj posao? – zapitao je on.

Vučić je rekao da ima onih koji bi da ruše izvoz srpske vojne industrije, pa makar i oni propisali taj izvoz, odnosno doneli odluku da se Jermenija izuzme iz zabrane izvoza.

– Ja to ne mogu da radim, jer moram da brinem o vojnoj industriji. Moramo da brinemo i o prijateljima u Jerevanu i Bakuu i kako se odnosimo prema jednima i drugima – objasnio je on.

Vučić je podsetio da u srpskoj odbrambenoj industriji radi 17.000 ljudi, a ako se sprečava izvoz, onda se ugrožavaju ta radna mesta.

– Ako ne možemo da prodamo nijedan naš metak, pištolj, pušku ili granatu… a odakle plate da se plaćaju – rekao je on.

Istakao je da postoji lista dozvoljenih krajnih korisnika, koje se Srbija striktno pridržava, i ne izvozi u zemlje koje su pod sankcijama.

– Hoćete da nam date dodatne dozvole, kao što ste krenuli 2002. da uništite sopstvenu vojsku? Uništavali su Strele za 156 dolara, a znate šta bismo dali da ih imamo nekih 150.000? Moj posao kao vrhovnog komandanta je da gradim snažnu vojsku, i danas je desetostruko snažnija nego pre. Ali, nisam ni blizu toga da sam zadovoljan – rekao je on.

Najavio je da će država nastaviti da pomaže odbrambenoj industriji, dodajući da ona mora da se bori za nova tržišta, za šta je potrebna podrška građana Srbije, a ne kritika onih koji se ne pitaju kako će se plate isplatiti.

Vučić: Novi Savski trg biće najveći u Srbiji

Renovinari Savski trg biće najveći u Srbiji, uz mnogo zelenila i velelepni spomenik osvnivaču srpske države Stefanu Nemanji, poručio je danas predsednik Aleksandar Vučić i dodao da će za dva i po do tri meseca trg biti gotov i pred Novu godinu zasijati punim sjajem.

Savski trg se, kaže, prostire na 32.000 kvadrata, od čega 20.000 kvadrata čistog prostora, pa će svakako biti najveći trg u Srbiji, rekao je Vučić i našalio se da će malo ko hteti tu da organizuje mitinge, jer većina bira mesta gde može da dovete manje ljudi, a da izgleda kao da ih ima mnogo.

– Ovo je još jedan važan korak u ulepšavanju Beograda, pravljenju grada funkcionalnijim – rekao je Vučić.

Dodao je da je Beograd nosilac turizma sa više od trećine turističkog kapaitala i značajnim učešćem u BDP-u zemlje.

– Pogođen je zbog korone mnogo, ali očekujem da i ovaj deo grada, Beograd na vodi, Savamala, bude još jedan deo grada koji će moći da doprinosi razvoju grada i Srbije – rekao je Vučić.

Dodao je da će uz obnovljenu fasadu na zgradi nekada glavne železničke stanice, uz noćno osvetljenje, trg izgledati veličanstveno.

Vučić je rekao da će na trgu biti zasađeno 300 stabala, što je, kaže, značajno više nego ranije, dodajući da je važno da u gradu bude što više zelenih površina, kao i da se nada da će ubuduće svi investitori i izvođači radova, o tome voditi računa – da se šire pluća Beograda.

On je podsetio da će trg krasiti i velelepan spomenik Stefanu Nemanji.

– Verujem da ćemo uspeti u dva i po, tri meseca da završimo trg i da pred novogodišnje praznike trg zasija punim sjajem – rekao je Vučić.

Naveo je da je čuo da ima onih kojima se spomenik Stefanu Nemanji ne dopada, ali je istakao da je podizanje spomenika velikom županu, naš dug prema osnivaču srpske države, koji je ujedinio srpske zemlje i poceo sa stvaranjem države.

Primetio je i da je ovde postojao nemar prema sopstvenoj istoriji i našim velikanima, jer je neverovanto da nigde nije bilo spomenika Stefanu Nemanji.

Podsetio je da će u samom postamentu biti različiti artefakti, neka vrsta izložbe o Nemanjićima.

Vučić: Uzlet građevinarstva pokazuje koliko zemlja napreduje

Pre samo šest ili sedam godina u celoj Srbiji bilo je 1.500 gradilišta, a danas ih je ukupno 62.000, izjavio je danas predsednik Aleksandar Vučić, dodajući da to, između ostalog, pokazuje koliko je zemlja napredovala.

Vučić je, obilazeći radove na Savskom trgu, rekao da je građevinarstvo u Srbiji zabeležilo rast, i pored pada zbog korone u drugom kvartalu.

Značaj građevinarstva za srpsku privredu ilustrovao je i podatkom da je pre sedam do osam godina ta grana u ukupnpm BDP-u učestvovala sa 3,7 odsto, a danas je taj udeo 5,9 odsto.

“Kada uzmete da je poljoprivreda manje od 10 odsto, a da ono što gradite dođe do šest odsto, jasno je koliko se toga pravi i gradi i koliko smo napredovali”, rekao je Vučić.

Dodao je i da je Srbija pre sedam godina na Duing biznis listi bila 180. po izdavanju građevinskih dozvola, a danas smo 9. u svetu.

Stiže velika investicija u Vojvodinu

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je danas mogućnost velike investicije u Vojvodini.

– Verujem da ću moći da vas obavestim uskoro o fantastičnoj investiciji u Vojvodini – poručio je Vučić, ne precizirajući o kojoj investiciji je reč.

Predsednik je to rekao prilikom obilaska radova na Savskom trgu u Beogradu.

Razvoj BG neophodan, raskopavanje i sečenje šuma ne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je razvoj Beograda neophodan, ali da smatra da nije potrebno nikavo dalje raskopavanje Trga republike, postavljanje šina, niti sečenje šuma na Košutnjaku.

– Možda u Gradu misle drugačije i onda oni to treba da objasne – rekao je Vučić prilikom obilaska Savskog trga, odgovarajući na novinarsko pitanje da se najavljuje ponovo vađene kocke na Tgu republike zbog uvođenja tramvaja od Slavije do Kalemegdana.

– Ja ne patim od toga da se nekome dodvoravam, mislim da je razvoj grada neophodan. Od mene niste čuli da napadam neke koji su to činili svakoga dana u prethodnom periodu. Nisam video racio legis za sečenje šume na Košutnjaku, kao što to nisam video ni za ove šine. Ali, u Gradu su možda pametniji pa će to objasniti – rekao je Vučić novinarima i pozvao gradonačelnika da o tome govori.

2 COMMENTS

  1. ВУЧИЋ: \”– U čemu je igra da jedan deo tajkunskih madija pod kotrolom tajkunskih političara svakog dana mora da vodi kampanju protiv naše vojne industrije? Da li je to da bi Bugari uzeli nama posao ? Kako onda u Krušiku da ima posla, kada ste uništili taj posao? –\”.
    Господине Вучићу,овде није у питању игра,већ велики новац! Ако Мариника Тепић или било ко други
    узима новац да \”блати\”нашу војну индустрију наносећи јој огромну штету, ако слични организују било
    какве штрајкове,(пријављене или непријављене, а да при томе руше и ломе све пред собом, како приватну тако и друштвену и државну имовину,ЗА ТАКВО ПОНАШАЊЕ, ДРЖАВА МОРА ДА ДОНЕСЕ ЗАКОН, да они који су организовали протесте надокнаде штету и држави а једнако и физичким као и
    правним лицима.Тек после тога биће и мање штете и пристојних протеста.

  2. Vučić je meni kao kola posle karambola kada procenitelj kaže: Ništa od poprvke, samo isplata minimalne naknade za štetu prema tabeli osiguravajućeg društava. Totalna štet(očin)a u društvu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here