Vesti
Milan Vlašić

Kada pomenemo reči investicije, bogatstvo, imovina i slične, prvo pomislimo na nekretnine, posebno ovde u Australiji.

Istorijski gledano, to jeste tačno jer su nekretnine, posebno zemljište, dugoročno uvek “išli gore“, naročito u području velikih gradova. Novim zakonom, o kojem smo u par navrata pisali u “Vestima“, koji je formalno na snazi od 1. jula, a koji je još u fazi “pripremne implementacije“, da se tako izrazim, otvara se put za značajno povećanje vrednosti vaše nekretnine.

Svi znamo da se stvarni novac nalazi u mogućnosti podele placa, u povećanju cene zemljišta, a najmanje se novac nalazi u samoj izgradnji. Ipak, veoma je važno da znate šta je najbolje da se gradi na zemljištu koje posedujete.

Iako je važno da se konsultujete sa stručnjacima, prvi korak je na vama – najpre morate nabaviti zoning sertifikat (Zoning Certificate) za svoje zemljište, odnosno kuću.

Da li bi trebalo raditi kuću, dupleks, greni flet, mena haus (manor house), ili nešto deseto, zavisi pre svega o tome šta je moguće da se tu gradi. Naravno, vama kao vlasniku je motiv što veća zarada i to je sasvim prirodno.

Pod određenim uslovima, na placu je moguće da se sagradi objekat koji se zove bording haus i koji može da ima do 12 jedinica. Da, dobro ste pročitali, na vašem placu koji možda i nije toliko veliki, postoji šansa da dobijete dozvolu da sagradite nešto što vam može donositi fantastičan prihod. To možete sami ili u saradnji s partnerom, odnosno investitorom, ali ništa bez preciznog regulisanja međusobnih prava i obaveza putem ugovora sačinjenog kod advokata.

Da ne bude zabune, bording haus ima do 12 zasebnih smeštajnih jedinica, mini apartmana, soba, kako hoćete, ali je to na jednom vlasničkom listu, dakle ne može prodavati kao zasebne jedinice.

Priča o dijamantima

Dakle, ako tražite investiciju, možda ne treba ići dalje od svoje kuće, svoga placa, da vam se ne desi kao junaku svetski poznatog romana “Hektari dijamanata“ Rasela Konvela.

Na području današnjeg Iraka, nekada davno živeo jedan bogataš pod imenom Ali Hafed. Čovek koji je bio zadovoljan jer je bio bogat, a istovremeno bogat jer je bio zadovoljan. Jednog dan, čuje on od lokalnog sveštenika priču o dijamantima, o njihovoj ogromnoj vrednosti i to veče ode na spavanje nesrećan. Ništa nije izgubio, ali je tu noć bio siromašan jer više nije bio zadovoljan, a nezadovoljan je bio jer je strahovao da je siromašan pošto je čuo priču o hektarima dijamanata.

Ali Hafed je prodao svoju farmu, napustio familiju i putovao najpre po Palestini, a potom i po celoj Evropi, tražeći dijamante. Nije ih našao. Izdalo ga je zdravlje, bogatstvo… Odbačen i tužan, bacio se u more.

I zatim, čovek koji je od Ali Hafeda kupio farmu ugledao je svetlo u potočiću, koji je prolazi kroz imanje. Bio je to dijamant! Ispostavilo se da je čitavo imanje puno dijamanata, Hektari!. Na ovaj način, prema priči, otkrivena su famozna polja dijamanata Golkonde (Golconda).

Pitajte stručnjake

Poenta priče je da često sanjamo bogatstvo koje se nalazi negde drugde. Trebalo bi da smo otvoreni za prilike koje se nalaze u neposrednoj okolini.

Ovaj koncept se može ilustrovati sa još nekoliko istinitih priča, uključujući pronalazak zlata u Kaliforniji. Tu je i priča o farmeru u Pensilvaniji koji je prodao imanje za 833 dolara i otišao da radi za svog rođaka u Kanadu najobičnije poslove sa naftom. Ubrzo zatim, čovek koji je od njega kupio farmu našao je naftu vrednu milione.

Zato i vi, ako imate kuću, nabavite zoning sertifikat, konsultujte stručnjake, proverite šta već imate pre nego krenete tamo gde vam se čini da je “trava zelenija“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here