ATAImages
TRAŽI OD ZAPADA ZAŠTITU SRBA NA SEVERU KIM: Aleksandar Vučić

Vlada Srbije je, povodom tragičnih događaja u selu Banjska na Kosovu i Metohiji, proglasila 27. septembar za Dan žalosti, dok je u srpskim sredinama na Kosmetu, kako je saopštila Srpska lista, zbog pogibije Srba proglašena trodnevna žalost 26, 27. i 28. septembra.

Najteži trenuci

O situaciji na KiM, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je razgovarao sa ambasadorima Kvinte u Beogradu, SAD, Nemačke, Francuske, Velike Britanije, Italije i šefom Delegacije EU u Srbiji, od kojih je, kako je naveo, tražio da Kfor preuzme brigu o bezbednosti na severu KiM.

– U jednom od najtežih trenutaka za Srbiju, imao sam važan razgovor sa predstavnicima Kvinte. Ponovio sam stavove Srbije o poslednjim događajima na KiM i zatražio da Kfor preuzme brigu o svim bezbednosnim pitanjima na severu KiM umesto Kurtijeve policije – naveo je Vučić na Instagramu i dodao da je pitao zašto je tzv. kosovska policija odbila prisustvo Euleksa na samoj operaciji.

Predsednik je u ponedeljak do kasnih sati imao sastanak sa premijerkom Anom Brnabić koja je rekla da su pričali o merama koje treba preduzeti i šta dodatno može da se uradi za srpski narod, pre svega na KiM.

– Borićemo se za našu zemlju i uvek ćemo se boriti za naš narod – poručila je premijerka putem Instagrama.

Uhapšeno osam Srba

Selu Banjska gde se desio sukob i dalje se ne može prići. Svi putevi su pod blokadom tzv. kosovske policije, a samo meštani mogu da uđu i izađu iz sela, uz legitimisanje i pretres vozila. Zatvoreni su i dalje administrativni prelazi Jarinje i Brnjak, u pravcu iz centralne Srbije ka KiM.

U blizini Banjske su uhapšene dve osobe srpske nacionalnosti, a direktor kosovske policije za region Sever Veton Eljšani je rekao da se sumnja da su nelegalno posedovali oružje. Prema informacijama iz Prištine, ukupno je uhapšeno osmoro ljudi, a od direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića se čulo i da su razbijeni delovi hotelskog kompleksa Rajska banja i da je troje zaposlenih proizvoljno uhapšeno.

Poslednja dešavanja na severu KiM u kojima je izgubljeno mnogo života rezultat su, kako je kazao Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, užasnog terorisanja koji sprovodi Kurtijev režim. On je mišljenja da će Kurti pojačavati teror.

– Odmah su u Prištini pokrenuli kampanju na unutrašnjem planu, da pokažu kako je reč o terorističkoj grupi, da je povežu sa Beogradom, a spremaju i udar na Srpsku listu – rekao je Drecun, ocenivši da će se pojaviti zahtevi da se zabrani delovanje te liste i onemogući joj se učešće na bilo kojim izborima kako bi se faktor srpskog jedinstva eliminisao.

Nastaviti dijalog

Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil je rekao da je eskalacija nasilja u Banjskoj “tragičan događaj” i da se razmatraju dalji koraci.

– Svi moramo da osudimo ubistvo člana kosovske policije i uvek žalimo za gubitkom života, ali moramo da nastavimo sa političkim procesom – naveo je Hil i dodao da se gleda kako da se podstakne dijalog.

Golgota sunarodnika

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća za KiM Zoran Anđelković smatra da Aljbin Kurti ne krije da želi etnički čisto Kosovo. On kaže da je situacija na KiM išla ka eskalaciji i podseća na provokacije u prethodnim mesecima koje, kako je rekao, nisu bile slučajne.

– Imamo i brojna hapšenja i zadržavanja ljudi u pritvorima bez ikakvih procesa. Da ne govorimo o neregularnim izborima na severu, gde zavode red sa dugim cevima – ukazao je Anđelković kroz šta su prolazili Srbi.

3 COMMENTS

  1. Док наша власт не схвати да Кфор, Еулекс и Курти дувају у исту тикву и док не обезбеде присуство међународних снага из земаља које нису прекршиле резолуцију 1244 и признале лажну државу Косово, наш народ на КиМ ће трпети голготу…

  2. Vucicu treba da shvatis da tvoja politika je pogubna za Kosovo.Ostavio si Srpski narod na milost i nemilost Kurtija.
    Sto si itrazio da Srpski policajci napuste Sever i sta si dobio 1000Kurtijevih specijalaca na Sever koji sada vrse teror i etnicko ciscenje Srba.A skoro je si izjavio resenje je da na Severu budu Srpski policajci.Oni su bili tu ali ti sih oterao a ne Kurti sa tvojom nepromisljenom politikom
    Jel vidis da rezultati se ne postizu samo bla bla svak idan nego na delu.Kleo si se u taj Zapad a sada ti okrenui ledja i podrzavaju Kurtija.Tvoja pogresna politika i popustanje dovela Srbe da ce jos malo napustiti svoja ognjsta. jer Kurti.nece sada stati dobio vetar u leca od Zapada i Amerikanaca i bice jos veci teror nad Srbima.Kuda i sta dalje niko nezna.Jadni Srbi prepusteni su sami da se bore za svoj opstanak.Drzava Srbija nije im nista pomoglaa Vucic imje naneo vecu stetu .

  3. Slazem se sa Nenom potpuno si u pravu
    Ali ome reci kad nista ne preduzimaju
    Vucic vodi losu i popustljivu politiku sve je dozvolio Albancima jednu ZSO nije uspeo za nhegovu vladavinu da realizuje koja he pitpisana izmedju Srbije iKosova a garant Evropska zajednicaBriselski spirazum kao da ne postoji za Srbiju.Kurti vodi diktatorsku politiku uz pomic Nato i Amerike i Evrope koji ga pidrzavaju u svemu tako da Vucicama bas nista nije uradio za Srbe na Kosovu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here