Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je za pitanje Kosova i Metohije potreban kompromis, kao i da se bilo blizu takvog rešenja, ali nije postignuto, jer Priština ne ispunjava svoje obaveze. Sada se, kaže, čak ni ne razgovara, iako je Beograd uvek spreman za dijalog.

On je, u video-intervjuu za švajcarski Veltvohe poručio da se duboka veza Srba sa KiM ne može prekinuti onako kako to žele na Zapadu i da ljudima najviše smetaju dvostruki standardi u pristupu pitanju KiM i Ukrajine, što se može čuti na svakom koraku u Beogradu.

Duboka veza

– Potrebno je kompromisno rešenje, bili smo blizu. Nisu želeli, sada smo udaljeni od kompromisa, čak i ne pričamo jedni sa drugima, iako smo mi spremni da razgovaramo. Oni ne žele da osnuju ZSO, što je obaveza iz sporazuma. Teška je situacija, ali učinićemo sve da sačuvamo mir – poručio je, a upitan šta je za njega najvažnije u vezi s KiM, naveo međusobno poštovanje.

Ne može, ističe Vučić, biti jednostranog rešenja po kojem Albanci dobijaju sve, a Srbi gube sve, niko nije glup u Srbiji.

– Znamo kako je teška situacija, zato insistiramo na kompromisnom rešenju. Verujem u građane Srbije, u region. Potrebne su nam otvorene granice ili da ih nemamo između Srbije, BiH, Albanije, Severne Makedonije… Nismo, nažalost, blizu tome – naglasio je predsednik Srbije i dodao da se ekonomija mora staviti u fokus.

Na drugoj strani, ukazuje, imate rat u Ukrajini, uzavrele emocije…

– Kada pričate Srbima o KiM, svaka pesma koju pevamo dolazi odatle. Nije ništa ni protiv koga, ali smo duboko povezani sa Kosmetom. Ne možete tu vezu da prekinete kako žele ljudi sa Zapada – navodi on.

Srbija je, kaže, nezavisna, suverena, zalaže se za mir, prave vrednosti, što uključuje poštovanje razlika i različitih pristupa zemalja.

– Želimo da sarađujemo sa svim zemljama. Na putu smo ka EU. Imamo

mozak i odlučujemo za nas i da ne prekidamo veze sa tradicionalnim prijateljima. To nećemo učiniti. Ponekad smo tvrdoglavi u očuvanju mira, donošenju odluka i nastavićemo da radimo na taj način.

Primat ekonomiji

– Privrženi smo ekonomskom razvoju zemlje i to radimo uspešno. U regionu smo postali motor razvoja – kaže on, a na pitanje kako vidi budućnost Evrope i EU, nada se, ali je i zabrinut za njenu budućnost.

Objašnjavajući raspoloženje u politici i medijima na zapadu, koji spominju konfrontaciju, odgovara da kada čuje da treba da pokrene rat protiv Albanaca i NATO na KiM, jer proteruju i ubijaju Srbe, razume emocije i stavove, ali pita: da li biste voleli da se vašoj majci otac, sin vrate u kovčegu… Onda je, dodaje, drugačiji pristup.

– U Evropi se ponašaju kao veliki heroji, ali nisu rekli svojim građanima da će platiti veliku cenu. Svi lideri treba da urade sve da zaustave svaku vrstu ratnohuškanja – poručio je Vučić.

On je na tvrdnje Zapada da je Putin imperijalistički diktator koji

će napasti i druge zemlje, što im je razlog za rat, rekao da na to drugačije gleda. Napominje da Srbija osuđuje napad na Ukrajinu.

– Ali, kompleksnije je i komplikovanije, ako želite da pravite te jednačine šta ste radili sa Srbijom 1999. i 2008? Putin koristi presedan Kosova. Nije bilo odgovora na to. Jedini odgovor od Merkelove je da se dogodilo krvoproliće osam godina na Kosovu. To nije baš tačno, ali je Putin rekao da se isto desilo i u Donbasu. Uvek koristiti presedan Kosova, što nije dobro za Srbe, ali na Putinovom mestu radio bih isto – kaže Vučić.

Briga za narod

Vučić kaže da je ponosan na dobre odnose sa Kinezima jer, kako je naveo, dobri smo prijatelji i ne vidimo nikakvu opasnost.

– Koristićemo sporazume o slobodnoj trgovini sa Kinom i drugim zemljama dok ne uđemo u EU, a niko ne zna kada i da li će se to desiti. Moj zadatak je da brinem o zemlji i narodu – priča on.

Opasnost konfrontacije

Predsednik je upitan koliko je svet blizu trećeg svetskog rata, kazao da ne može da govori u tim terminima, ali da od velike konfrontacije nismo daleko, ne više od tri, četiri meseca, uz opasnost da do toga dođe i ranije.

– Nakon svih ratova, moj san je da sačuvamo mir i stabilnost. Učiniću sve da očuvam zemlju, bezbednu i stabilnu i zato vodim računa o svakoj svojoj reči – rekao je on.

Oteta teritorija

Povodom 90 odsto negativnih novinskih članaka u Nemačkoj o Srbiji i njemu, Vučić uzvraća da razume te interese, ali zna da Srbija drži reč.

– Šta bi rekli nekom ko bi uzeo 13,5 odsto vaše teritorije. A, to su uradili sa našom, na ilegalan način. Reći će da je legalno, ali je ilegalno i to je očigledno. Tolerantni smo, strpljivi, u našem stavu prema njima.

1 COMMENT

  1. ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here