Vesti
KUĆA U KOJOJ ODLIKAŠ ŽIVI: Nikola Matković

Poslednjih dana septembra, dok sve miriše na sneg i dok gorštaci na Goliji, Rogozni, Pešteru i na severu Crne Gore žurno pripremaju ogrev i zalihe brašna, ulja, soli, šećera i drugih namirnica najneophodnijih za zimske dane, snegove i mrazeve, kada su često odsečeni od sveta, radost je ponovo, po ko zna koji put, “zakucala” na vrata nekoliko siromašnih porodica u ovom delu Raške oblasti.

Opet su se radovali “stari znanci” Humanitarnog mosta i štićenici naših čitalca i dobrih ljudi sa raznih strana planete: bolesni ratnik sa Košara Miloš Jovanović iz sela Troštice na padinama Golije, Mihrija Murić, samohrana majka iz zabitog Stupa kod Rožaja, siromašni supružnici Dilja i Milanko Drobnjak iz Pasijeg Potoka na Rogozni, bolesne žiteljke Novog Pazara Raza Vejsilović i Vasvija Suljević i siromašni student odlikaš Nikola Matković i udaljenog Vučinića na Goliji.

Radost je ponovo stigla od dokazanih dobrotvora Branimira Gavrića iz Austrije, Rešada Alića i Smiljana Popovića iz Nemačke, porodice Krsmanović iz Švajcarske i anonimnog donatora iz Luksamburga, ukupno više od 1.000 evra. Donacije dobrotvora Branimira Gavrića, Rešada Alića i Smiljana Popovića uručio je poznati humanitarac i naš saradnik Hido Muratović, dok su donacije iz Švajcarske i Luksamburga stigle direktno na ruke onih kojima su namenjene. Ovo nije kraj donacijama ovih dobrih ljudi, deo njihovog “paketa pomoći” biće uručivan i narednih dana.

Donacijama od 300 evra Branimir Gavrić puno je pomogao Milošu Jovanoviću, starici Vasviji Suljević i supružnicima Dilji i Milanku Drobnjak kojima je uručeno po 100 evra. Oni su dobili i po 100 franaka od porodice Krsmanović iz Ciriha u Švajcarskoj. Sa 200 evra Rešad Alić je obradovao teško bolesnu Razu Vejsilović, izbeglicu sa Kosova i podstanarku u Novom Pazaru, donacije od po 100 evra, od Smiljana Popovića, dobili su Mihrija Murić i Nikola Matković, anonimni dobrotvor iz Luksambura poslao je takođe 100 evra samohranoj Mihriji Murić.

– Pomoć je stigla u pravom trenutku, nama je uvek u “minut do dvanaest”, stalno smo u oskudici, nevolji i neizvesnosti, jer sa socijalom od oko 100 evra ne uspevamo da platimo struju i obezbedimo namirnice i lekove – ističe Miloš Jovanović, hrabri i dugo zaboravljeni ratnik sa Košara. On se zajedno sa majkom Rosom, obolelom od karcinoma, i sestrom Marinom bori sa metaboličkim, hormonalnim i psihičkim bolestima koje je doneo iz ratnog pakla na srpsko-albanskoj granici.

Miloš sa sestrom Marinom

– Hvala puno dobrim ljudima koji mi pomažu da pripremim ogrev i da sa teško bolesnim sinom Mirsadom sa manje brige i straha dočekam zimu, kupićemo lekove, zalihe namirnica i još nešto drva – ističe starica Vasvija Suljević iz novopazarskog naselja Hadžet.

NEDAVNO DOBILI DAR: Vasvija i Mirsad sa Italijankom Sandrom

Donacije znače život, tj. hranu i lekove za sve bolesne i siromašne.

– Da nije dobrih ljudi, posebno čitalaca Vesti, ja i sin Sead, koji živi sa jednim bubregom, ne bi mogli ni da se prehranimo, a kamoli da se lečimo i kupujemo skupocene lekove, samo za kiriju, struju i lekove mesečno nam je potrebno bar 300 evra, hvala svim dobrotvorima, bog im dao zdravlja i sreće – poručuje Raza Vejsilović, izbeglica sa Kosova koja se hrabro i za sada uspešno bori sa teškim oblikom karcinoma.

POMOĆ ZLATA VREDNA: Raza i Sead Vejsilović

Donaciji iz Luksemburga puno se obradovao i siromašni Nikola Matković, dugogodišnji đak pešak, a sada odličan student informatike na novopazarskom Državnom univerzitetu. Pomoć će mu dobro doći za nabavku knjiga, autobuske karte i po koji burek u gradu.

U zabitom Vučiniću, u kući bez poda i kupatila, Nikola živi sa bolesnim i siromašnim roditeljima Slavomirom i Jevrosimom i svakog dana prepešači petnaest kilometara.

Ređa desetke

Od prvog razreda Nikolu pomažu naši čitaoci koji će mu, nadamo se, pomoći da i dalje ređa desetke u svom indeksu i za koju godinu dođe do svog parčeta hleba. Pomoć mu je posebno potrebna na početku školske godine i pred zimu, jer mora da brine i o nemoćnim roditeljima.

Neizmerna zahvalnost

Siromašnim supružnicima sa Rogozne Dilji i Milanku Drobnjak najnovija pomoć dobro će doći da se, kao i drugi siromašni nevoljnici u ovom kraju, što bolje pripreme za zimu, želja im je da se i u poznim godinama ostvare kao roditelji i da ostanu na svom kućnom pragu. Dobrotvoru iz Austrije šalju velike pozdrave i neizmernu zahvalnost.