Z. Vicelarević
Godinama sarađuju: Peter Feldman i Milkica Romić Stojanović

U Frankfurtu je u toku predizborina kampanja za predstavnike građana u skupštini grada. Jedan od kandidata na izborima koji će biti održani 14. marta je i Srpkinja Milkica Romić Stojanović (SPD) koja se drugi put kandiduje, jer je već u jednom mandatu bila poslanik u skupštini grada Frankfurta. Dok ovih dana obilazi svoje potencijalne glasače u raznim delovima Frankfurta, sreli smo je u Nidu, zapadnom delu grada.

– S obzirom na to da zbog situacije sa korona virusom nismo u mogućnosti da ovakve skupove organizujemo u zatvorenom prostoru razgovoramo sa građanima Frankfurta na otvorenom. Svakog dana obilazimo razne delove grada. Srećemo se sa građanima i razgovaramo o mogućim problemima i odgovaramo direktno na pitanja koja oni žele da postave. Na taj način smo u stalnom kontaktu sa građanima – kaže Milkica za “Vesti”.

Ona dodaje da su slične akcije radili i u prethodnih pet godina, a sada su nešto pojačali prisustvo jer se bliže izbori za skupštinu grada Frankfurta.

– Bitno je da mobilišemo ljude da izađu na izbore. Za ovaj deo grada važi da političari ne dolaze često osim kada se bliže izbori, ali mi iz Socijademokratske partije Nemačke smo pokazali da smo i u prethodnih pet godina dolazili i brinuli o sugrađanima – naglašava naša sagovornica.

Veliku podršku Milkica Romić Stojanović ima i od Petera Feldmana, gradonačelnika Frankfurta.

– Naš gradonačelnik Peter Feldman nije samo meni velika podrška već i našoj srpskoj zajednici u Frankfurtu. Veliki je prijatelj naše Crkve i do sada je više puta posetio naš hram. Organizovao je u više navrata prijeme u Carskoj sali u opštini Frankfurt za pravoslavno sveštenstvo, a udostojio nas je prijemom na proslavi desetogodišnjice postojanja Centralnog saveta Srba u Hesenu – ističe Milkica.

– Ovde sam da podržim Milkicu Romić, kandidata našeg gradskog SPD, koju godinama veoma dobro poznajem i porodični smo prijatelji. Nid je deo grada Frankfurta u kome su naši sugrađani veoma angažovani, od vatrogasnog dobrovoljnog društva do gradskog SPD zato sam danas ovde kako bih sve njih podržao. Milkica je takođe veoma stabilna veza između grada Frankfurta i srpske zajednice u našem gradu. Ona je učestvovala u mnogim projektima srpske zajednice u Frankfurtu, ima veoma dobar kontakt sa Generalnim konzulatom Srbije i ujedno veliki uticaj u SPD Frankfurt – rekao je Peter Feldman, gradonačelnik grada Frankfurta.

Istog dana, 14. marta, su izbori i za Savete stranaca, pa će prvi put na izbornim mestima glasati građani sa pasošima zemalja iz Evropske unije i oni sa pasošima država koje nisu članice EU.

Sa sveštenicima u Crkvi Vaskrsenja Gospodnjeg

Ponovo u hramu na Galusu

– Srpska pravoslavna zajednica je pre nekoliko godina kupila od Evangelističke crkve jedan objekat za svoje potrebe što sam tada podržao. Sada je to Srpska pravoslavna crkva, a jedno vreme je Frankfurt bio eparhijsko sedište Srpske pravoslavne crkve u Nemačkoj. Sa prethodnim vladikom sam imao veoma dobar odnos kao i sa sadašnjim vladikom. Srpska pravoslavna crkva ima planove za proširenje što je meni veoma interesantno. Iz tog razloga sam planirao da sledećeg meseca ponovo posetim vaš hram na Galusu – navodi Peter Feldman.

Za bolji život građana

Ako ponovo bude izabrana za poslanika u skupštini grada Frankfurta, Milkica obećava da će se i dalje zalagati za bolji život građana Frankfurta i srpsku zajednicu u ovom gradu:

– Mislim da sam se i u prošlom mandatu dokazala i da sam uvek bila maksimalno angažovana za sva pitanja koja su se ticala naših sugrađana i za srpsku zajednicu sam pokušala i dosta uradila.

Milkica u razgovoru sa žiteljima Nida

Srpska lista za Savete stranaca

Osim što će svi punoletni građani sa prebivalištem u Frankfurtu moći istovremeno da glasaju, prvi put Srbi u Frankfurtu imaju svoju listu kandidata. Svi koji imaju evropske pasoše biraju kandidate za parlament grada Frankfurta, a oni koji imaju pasoše Srbije, BiH ili drugih država koje nisu u sastavu EU biraju svoje predstavnike u Savetu stranaca.

– Naša srpska lista je broj 36 u Frankfurtu i veoma sam ponosna što se na toj listi nalazi mnogo žena kandidatkinja. Izbori za Savet stranaca se održava u mnogim gradovima pokrajine Hesen, između ostalih u Ofenbahu, Bad Homburgu… Zahvaljujem našoj crkvi i generalnom konzulu Branku Radovanoviću koji se mnogo angažovao oko kandidata. U Ofenbahu Srpska lista ima broj 6. Molim sve Srbe da izađu u što većem broju na izbore i glasaju za srpske liste u svim gradovima. Sa što većim brojem predstavnika u Savetima stranaca naša zajednica je jača. Imaćemo podršku i opštinskim organima jer ćemo tako da se predstavimo kao ozbiljna zajednica – ističe Milkica Romić Stojanović.