Uz zemljake sanja Beograd

M. Stanković - Vesti
0
M. Stanković
Prvi nastup u crkvi: Momčilo u hramu Svetog arhangela Mihaila

Mladog pijanistu Momčila Petrovića, rodom iz Beograda, hamburška srpska dijaspora je upoznala na prolećnom koncertu u hramu Svetog arhangela Mihaila kad je svojim nastupom zadivio sve prisutne.

On tada nije bio zadovoljan i tom prilikom je izjavio:
– Znači mi nastup u našoj crkvi i prvi put nastupam u crkvi kao pijanista. Trudim se da pevam u crkvenom horu, mada ne mogu da postignem da redovno dolazim, ali volim našu duhovnu muziku, a naročito Mokranjca.

Momčilo je pre godinu dana postao stanovnik Hamburga gde je upisao redovne studije kompozicije na Visokoj školi za muziku i pozorište (Hochschule fur Musik und Theater). Grad mu se veoma dopada, a najviše se druži sa studentima iz Srbije koji su takođe na istoj muzičkoj akademiji i objašnjava:

– Nas je osmoro. Imamo odlične kontakte i delujemo kao mala kolonija.

Beograd mu veoma nedostaje i to opisuje ovako:
– Nije stvar samo u klasičnoj muzici. San mi je da živim u svom gradu i svojoj zemlji, sa svojim narodom. Zato mi nastup u našoj crkvi i među zemljacima mnogo znači. Mi studenti muzike sarađujemo i sa našim Generalnim konzulatom u Hamburgu, i to su važni trenuci za sve nas – kaže Momčilo za “Vesti”.

Za jednog pijanistu nije moguće da nastupa u salama gde nema klavira. Zato je Momčilo prošle jeseni kupio električni klavir koji je prenosiv, pa je obradovao i svoje kolege.

On inače studira u klasi profesora Fredrika Švenka. Posle četiri godine studija steći će zvanje: diplomirani kompozitor.
– Velika mi je želja da posle svih svojih studija, redovnih u Beogradu i mastera u Ljubljani, završim i studije kompozicije. Zato sam došao u Hamburg i uspeo sam da se upišem. Na konkurs se prijavilo 35 zainteresovanih, a primili su samo nas troje. Divim se klasicima Betovenu, Šopenu, Bramsu i drugima, ali moja velika ljubav je filmska muzika, naročito ona koja je prikladna za istorijske filmove – kaže Momčilo za “Vesti”.
Dodaje da je za sada veoma zadovoljan studijama, mada se, kako kaže, ovde forsira najmoderniji stil, ali smatra da su mu sva znanja značajna za buduću karijeru. Već je komponovao vežbe za solo klavir i kamerni ansambl.

Drugi put u Hamburgu

Momčilo Petrović je počeo da svira klavir sa šest godina, a sa 17 godina upisuje Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu, gde je sa uspehom završio osnovne i master studije u klasi profesora Aleksandra Serdara, da bi posle toga završio i master studije u Ljubljani, takođe u klasi profesora Serdara. Za vreme studija u Ljubljani je, putem Erazmus plus programa, godinu dana proveo na Muzičkoj akademiji u Hamburgu. Tako je on sada u neku ruku povratnik u grad na severu Nemačke

Tokom srednje škole i studija, osvojio je brojne nagrade na međunarodnim pijanističkim takmičenjima u Srbiji i regionu, a da je održao je veliki broj koncerata u gradovima širom Srbije i regiona. U aprilu 2018. nastupio je i u svečanoj sali Rathausa u Hamburgu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here