pixabay.com

U vazdušni prostor Poljske uleteo je neidentifikovani objekat iz pravca Ukrajine, saopštila je operativna komanda Oružanih snaga republike. Poljski predsednik zakazao je hitan sastanak sa vojnim rukovodstvom zemlje.

„Jutros je neidentifikovan vazdušni objekat ušao u vazdušni prostor Poljske iz pravca granice sa Ukrajinom i od trenutka kada je prešao granicu do nestanka signala pratili su ga radari sistema PVO zemlje“, navodi se u saopštenju komande na društvenoj mreži „Iks“.

Kako je precizirano, u skladu sa važećim procedurama, operativni komandant Oružanih snaga Poljske „mobilisao je raspoložive snage i sredstva“.

Istovremeno, portparol operativne komande Jacek Goriševski saopštio je za televiziju TVN da je vojska podigla stepen pripravnosti svojih snaga i sistema PVO, i da utvrđuju okolnosti incidenta. Međutim, Goriševski nije mogao da kaže da li je vazdušni objekat pao na teritoriju Poljske ili je napustio njen vazdušni prostor.

Predsednik Poljske Andžej Duda stupio je u kontakt sa ministrom odbrane zemlje Vladislavom Kosinjakom-Kamiševom nakon incidenta i zakazao je hitan sastanak sa vojnim vrhom zemlje, saopštio je predsednički kabinet.

Radio-stanica RMF FM, koja se poziva na očevice iz regiona Dolhobičuv iz Vojvodstva lublinskog, javlja da je vazdušni objekat leteo „ogromnom brzinom, praćen jakom bukom i zviždukom“. Navodi se da je u okolini Zamošća u toku potraga za delovima objekta.

Ovo nije prvi slučaj da na teritoriju Poljske dolete objekti iz Ukrajine. U novembru prošle godine u Pševoduvu na istoku Poljske pala je raketa, a u nesreći su poginule dve osobe.

2 COMMENTS

  1. ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here