Budi human
Teška sudbina: Dragana Kiš

Dragana Kiš (33) iz Sremske Mitrovice nije nikad bila miljenica sudbine. Roditelji su je ostavili još kao malu, a u Dečjem selu provela je skoro ceo život. Tu je doživljavala svakodnevna maltretiranja koja su ostavila posledice na njeno fizičko i psihičko zdravlje. Potpuno sama, bez porodice i rođaka na koje bi se mogla osloniti, borila se protiv zle sudbine.

Da bi preživela, nije birala poslove. Ali, gde god bi radila, nije bila prijavljivana, a često su joj zakidali zarađenu platu.

U maju 2018. godine imala je udes, udarila je glavom u staklo autobusa zbog čega je dobila povredu glave i vratnog dela kičme koje su za posledicu ostavile mnogobrojne tegobe s kojima se i dan-danas suočava.

Sve to je ostavilo velike posledice na njeno zdravlje. Kod nje su ustanovljene višestruke promene na mozgu, ima tahikardiju, a i vid i sluh znatno su joj oslabljeni. Pritom se i otežano kreće.

Ona se sada nalazi kod prijatelja u Novom Sadu, ali to nije i ne može biti trajno rešenje. Oslabljenog psihofizičkog zdravlja, Dragana nema ni posao ni stan kako bi mogla normalno da živi.

S obzirom na to da pre traume nije imala nikakve tegobe i da nije lečila bolesti kao što su hipertenzija i dijabetes koje mogu da uslove mikroangiopatske promene, na MR pregledu glave konstatovano je da u neurohirurškom smislu lezije najverovatnije odgovaraju posttraumatskoj aksonskoj leziji. Zbog tegoba koje je imala javljala se neurologu na pregled, bila je kod psihijatra, ortopeda i fizijatra, a savetovane su joj vežbe u kućnim uslovima i propisana simptomatska terapija.

U kontaktu sa inostranom klinikom, Dragana Kiš odlučila je da dijagnostiku i lečenje nastavi u inostranstvu, ali su joj za to potrebna velika finansijska sredstva koja ona ne može sama da obezbedi. Sredstva su joj potrebna za tretmane matičnim ćelijama, operacije, medicinska pomagala, specijalističke preglede, laboratorijske analize, lekove, putne troškove i smeštaj.

Kako pomoći

Čitaoci “Vesti” koji žele da pomognu Dragani Kiš mogu uplatiti sredstva na dinarski račun 160-6000001670915-70 ili devizni račun 160-6000001671553-96

IBAN RS35160600000167155396 SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Takođe, možete poslati poruku: Upiši1512 i pošalji na SMS 3030

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here