Lična arhiva
Čeka pomoć dobrlh ljudi: Miloš Stojanović

Zvezde nisu svima naklonjene, i kada se rodiš pod nesrećnom zvezdom, pomoći sa neba kao da više nema; sa neba ne stiže milost, prepušten si milosti i nemilosti društva, sudbine, prepušten srcima dobrih ljudi.

Upravo takvu tešku sudbinu ima mladi Miloš Stojanović, koji se nosi sa nemaštinom i bolešću, a lično nije kriv ni za šta, ali nosi teški krst na svojim nejakim leđima.

Majka Jasmina (55), rodom iz Prokuplja, koja trenutno živi u Vrnjačkoj Banji sa sinom i suprugom, moli sve ljude dobre volje koji žele da pomognu da se odazovu njenom vapaju za pomoć.

– Ide zima, a mi nemamo ni najosnovnije, nemamo krov nad glavom. Imam sina rođenog 1996. godine, koji je imao tri operacije, dve tumora vilice i jednu operaciju noge. Situacija se mnogo pogoršala; rađen mu je snimak vilice, doktorka mu je preporučila hitnu protetiku, ima 10 zuba za popravku, jedan zub ima nekoliko intervencija, jer su zubi od stresa propali u korenu. Intervencije plaćamo o našem trošku, za to nam je potrebno 50.000 dinara (424 evra) – priča zabrinuta majka.

Lekarski nalaz

Milošu je rađen snimak noge, ima artritis i osteoporozu, prepisane su mu kapi, lekovi i gel protiv bolova koji ne idu na recept i koje porodica plaća o sopstvenom trošku.

– Potrebno mu je kupanje u mineralnoj vodi i jača hrana na koju nije alergičan kako bi mu kosti ojačale. Plašim se, jer smo prepušteni sudbini, ide zima, nemamo ogreva – priča majka.

Ona nastavlja da predočava svoju tešku životnu priču.

– Da situacija bude još gora, 25 godina smo podstanari, nemamo svoju kuću, zbog čega je Miloš pored zdravlja najviše i odbačen od društva, jer se stalno selimo i svi nas izbacuju na ulicu. Molim da se objavi potresna priču o našoj nemaštini i sirotinji kako bi nam ljudi dobrog srca pomogli za krov nad glavom, da sutra kad umrem, da mi niko mog sina mučenika ne izbacuje na ulicu. Toga se najviše bojim, šta će biti sa mojim sinom kad budem sklopila oči, hoće li biti za njega bilo kakve milosti, hoće li ići od nemila do nedraga? Želim sreću i zdravlje svim dobrim ljudima – kazuje Jasmina Stojanović, majka bolesnog Miloša iz Vrnjačke Banje.

Na rubu egzistencije: Miloš Stojanović sa majkom Jasminom

Da stvar bude još gora po porodicu, Stojanovići su bili primorani da se odsele iz Prokuplja radi Miloševog lečenja, oni od novembra prošle godine žive u Vrnjačkoj Banji, a u Prokuplje ne mogu da se vrate, jer su im tamo stanodavci dali otkaz.

– Mi smo u Prokuplju, gde smo živeli, dobili otkaz i jednostavno nemamo gde da se vratimo, a ovaj stan gde trenutno stanujemo, dolazili su da gledaju potencijalni kupci, jer se prodaje, tako da imamo rok još 10 dana i posle toga ćemo sa bolesnim detetom morati da izađemo na ulicu. U drugom stanu će nam tražiti dva meseca unapred za kiriju i depozit, ne znamo šta ćemo da radimo. Molim sve ljude dobre volje da nam pomognu – apelovala je Jasmina.

Novac je zaista ovoj porodici jako neophodan, jer sve moraju da plate od terapija do lekova, a lekovi su vrlo skupi i jedina nada im je da se neko odazove, kako iz dijaspore, tako iz domovine.

Skupi lekovi

Da nesreća i tuga budu još veće, kako to u životu bude, zbog birokratske barijere porodici je prestala da se dodeljuje i socijalna pomoć, uz obrazloženje da oni više nemaju prebivalište u Prokuplju.

Kontakt

Majka Jasmina je na kraju uputila apel da svi koji su u mogućnosti učine Milošev život bar malo lakšim i lepšim. Za sve ljude dobre volje koji žele da pomognu, mogu se obratiti na broj telefona : +381 64 6711069.

Kako pomoći

Miloš Stojanović

330-4700100324934-62

RBA Banka

Za uplate iz inostranstva:

INSTRUCTION FOR CUSTOMER TRANSFERS IN EUR

56 A: Intermediary:

RZBAATWW

RAIFFEISEN BANK INTERNATIONAL AG

VIENNA, AUSTRIA

57 A: Account njith institution:

BIC: MEBARS22

RBA Banka Srbija

NOVI SAD, REPUBLIC OF SERBIA

59: Beneficiary:

IBAN: RS35330473020129756036

MILOŠ STOJANOVIĆ

DONjA KONjUŠA BB

Donja Konjuša

REPUBLIC OF SERBIA

INSTRUCTION FOR CUSTOMER TRANSFERS IN CHF

56 A: Intermediary:

RZBAATWW

RAIFFEISEN BANK INTERNATIONAL AG

VIENNA, AUSTRIA

57 A: Account njith institution:

BIC: MEBARS22

RBA Banka Srbija

NOVI SAD, REPUBLIC OF SERBIA

59: Beneficiary:

IBAN: RS35330473020129756036

MILOŠ STOJANOVIĆ

DONjA KONjUŠA BB

Donja Konjuša

REPUBLIC OF SERBIA