T. Ostojić
Folkloraši Krajine sa predstavnicima indijske zajednice

Srpski centar u Pertu, prošlog vikenda, orio se od pesme i igre. Ništa neobično za ovu domaćinsku kuću naše zajednice u Zapadnoj Australiji, ali ovog puta bilo je posebno veselo.

Naime, u Centru u Kenviku održan je indijski festival Harjana, koji je pored domaćina, Indijaca, okupio i Ruse, Špance i Srbe.

– Deca su bila oduševljena, jer su imala prilike da se druže i da igraju ne samo sa našima, nego i sa drugim nacijama – priča za “Vesti” Mira Podraščanin, umetnički rukovodilac folklorne grupe Srpskog društva Krajina iz Perta.

I zaista je bilo veselo. Deca su vrlo rado plesala “bolivudske” igre, ali je bilo baš nesvakidašnje kada su se Indijci, svi od reda, i mladi i stari, uhvatili sa našim folklorašima u kolo i odigrali – užičko!

Internacionalni festival je okupio oko 100 učesnika, a naša sagovornica je mišljenja da je u publici bilo blizu 300 ljudi. Pored igre i muzike, gosti su uživali i u indijskim nacionalnim jelima, ali i u drugoj hrani. Sve je bilo pripremljeno po tradicionalnim običajima, vegetarijanski i nije služen alkohol.

Mira priča da su deca srećna kod god imaju priliku da zaigraju, i vrlo rado se odazivaju različitim pozivima za gostovanja.

– Početkom godine smo bili pozvani na gostovanje u Adelajd, ali zbog već ranije dogovorenog učešća na Srpskom festivalu u Sidneju u februaru, nismo mogli da ih posetimo. Plan nam je da dođemo i u Melburn, ali još nismo sigurni kada ćemo biti u prilici zbog celokupne situacije – kaže Mira.

Plan folkloraša “Krajine” je da za dve godine odu na gostovanje u Srbiju, što bi bilo prvi put da ovo društvo putuje u maticu. Veruju da će se do tada situacija sa virusom korona smiriti. Inače, u Pertu prema rečima naše sagovornice, sve funkcioniše normalno. Jedino na samom početku pandemije nisu radili tri meseca, nije bilo ni proba, ni nastupa.

– Deca su tih dana zvala i slala poruke, pitala kada ćemo početi s radom. Bila su se zaželela igre i druženja – ističe Mira i dodaje da bi deca redovno dolazila kada bi bili u prilici da češće vežbaju.

Naime, Srpsko društvo “Krajina” postoji više od 20 godina, ali kako nemaju svoju salu, već je iznajmljuju od grada, folklor se vežba samo jednom nedeljno. Poslednje dve godine su imali sreće, jer ih opština finansijski pomaže, a uspevaju da skupe i određeni novac tokom organizacije različitih događaja.

Uvek spremni za igru: “Krajina” na sceni

Trofejsko veče u novembru

Jedna od svečanosti koje svi u Srpskom društvu “Krajina” s nestrpljenjem očekuju, dogodiće se sredinom novembra. Tada će biti održano Trofejsko veče, na kojem će najbolji folkloraši primiti godišnja priznanja i trofeje, a mladi članovi, njih 50 i roditeljska grupa od njih dvadesetak, uživaće u pesmi i igri.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here