Najbolji teniser sveta Novak Đoković novi je šampion Rolan Garosa pošto je posle neverovatnog preokreta pobedio Grka Stefanosa CIcipasa 3:2 (6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4).

Čudesan preokret, fantastičan tenis i istorija! Tako se najbolje može opisati veliko finale Srbina i Grka koje je potpuno opravdalo očekivanja i Novaku donelo drugi istorijski trofej na Rolan Garosu! Đoković je počeo odlično i napravio brejk koji Grk vraća, unosi neizvesnost i u taj-brejku osvaja set. Usledio je novi pad u igri Novaka što Grk koristi za 2:0, a onda preokret.

Đokovićć je zaigrao onako kako ume, potpuno iznenadio Grka i izjednačio na 2:2, da bi u petom setu nastavio sa odličnom igrom i pobedio.

Ovo finale je za Novaka istorijsko jer je osvajanjem drugog Rolan Garosa uspeo da objedini u dva navrata sva četiri grend slema što u Open eri nikome nije uspelo. Uz to, Novak je osovjio 19. grend slem u karijeri i dodatno se približio Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu koji imaju po 20.

Od samog starta, Novak je počeo silovito i već u prvom gemu uspeo je da dođe do dve brejk prilike. Ipak, Cicipas uspeva da se izvuče i nastavi meč početnim vođstvom. Tokom celog gema Novak je delovao sigurno.

Jurišao je srpski teniser na svaku lopticu, a koliko je želeo da osvoji svaki poen pokazuje i momenat na 3:4 kada je posle jednog “drop šot” udarca, koji je stigao Cicipas, Novak jurnuo ka mreži, sapleo se i pao, bez većih posledica.

Do kraja seta, Novak dolazi do brejka. Posle blagog pada u prethodnom gemu, kada je Cicipas imao brejk šansu, uzvratio je istom merom i napravio brejk! Imao je Đoković u prvom setu servis za set. Ali, usledio je potpuni šok. Delovalo je da je Grk poljuljan posle brejka, ali je odmah poveo 40:0 na servis Novaka, osvojio gem i vratio dramu u prvi set.

U taj brejku, posle serije od 8.1 u poenima, Grk je poveo sa 4:0, a onda se Novak vratio serijom od 6:1. Posle 6:6, odličan servis donosi Cicipasu 8:6 i prvi osvojeni set.

Drugi set Cicipas je odmah otvorio brejkom koji je potvrdio i poveo 2:0. U tim momentima Novaku je malo toga polazilo za rukom. Grk je dominirao u svim segmentima igre, bio je svuda na terenu i novim brejkom dolazi do 5:2, i potom, osvaja set za veliko vođstvo od 2:0 u setovima.

Novaku je bilo potrebno čudo. I ono se u 3. setu i dogodilo jer je potpuno podigao nivo igre i brejkom za 3:1 neutralisao igru odličnog Cicipasa.

Do kraja seta, moćno je odigrao Novak. Tako je posle 30:30 i as poena koji mu je sudija poništila jer je mislila da je aut, odigrao “drop šot” na mrežu i poveo sa 5:2! To je bila najava novog gema koji osvaja za set i 2:1!

Ispostavilo se da je odličan treći set bio samo najava potpunog povratka Đokovića. Novak je izašao na teren kao da je meč tek počeo, odmah je vezao dva brejka i poveo sa 4:0.

Igrao je Novak onako kako ume i sa 6:2 osovjiop 4. set za 2:2.

Novak je još jednom žestoko napao Cicipasa. Posle 1:1 na servis Grka, došao je do 40:40 i prilike za brejk! Potom je odličnim izborom udaraca naterao Cicipasa na greške koje koristi! za vođstvo od 3:1.

Do kraja meča, Novak je čuvao svoj servis i na kraju zasluženo slavio!

TOK MEČA: NOVAK ĐOKOVIĆ – STEFANOS CICIPAS 2:2 (6:7, 2:6, 6:3, 6:2, )

V Set

5:3 – Još jedan neizvcestan gem posle kog Cicipas osvaja poen.

4:3 – Đoković osvaja gem i vodi!

3:1 – Novak osvaja gem sa nulom!

2:1 – Brejk Đokovića! Novak je još jednom žestoko napao Cicipasa i doao do 40:40 i prilika za brejk! Potom je odličnim izborom udaraca naterao Cicipasa na greške koje koristi za brejk! Put do trofeja je otvoren Novaku!

1:1 – Velika drama u 5. setu! Obojica tenisera na startu osvajaju gemove na svoj servis.

0:1 – Nastavilo se mučenje Cicipasa, ali uspeva da osvoji gem na svoj servis. Imao je Novak brejk loptu koju je uspeo Grk da neutrališe i snažnim servisima dođe do važnog poena.

IV Set

6:2 – Novak osvaja 4. set i potpuno se vraća u meč!

4:0 – Novak potvrđuje brejk. Ubedljivo vodi u drugom setu i sve je bliži potpunom povratku u meč.

3:0 – Novi brejk Đokovića! Slomio je igru Cicipasa u svakom segmentu! Grk igra odlično, bori se, ali Novak osvaja poene!

2:0 – Brejk Đokovića! Utisak je da je potpuno novi Novak na terenu. Đoković osvaja brejk i potvrđuje ga za vođstvo od 2:0. 

III Set

6:3 – Odličnim servisom i kretnjom na terenu Novak čuva prednost i osvaja set!

5:2 – Moćno odigran gem Novaka u kojem je posle 30:30 i as poena koji mu je sudija poništila jer je mislila da je aut, odigrao “drop šot” na mrežu i poveo sa 5:2!

4:1 – Mnogo bolja igra Novaka! Potvrdio je brejk.

3:1 – Novak konačno dolazi prilike za brejk. Imao je 5 šansi, a jednu koristi. Ovo je bio najduži gem na meču koji Novaku donosi prednost u 3. setu.

2:1 – Novak vodi u trećem setu. Ipak, nema brejka.

II Set

2:6 – Cicipas osvaja bez većih problema set i ubedljivo vodi.

2:5 – Brejk Cicipasa! Novak deluje potpuno neprepoznatljivo. Grk dominira u svim segmentima igre i dolazi do drugog brejka u meču. 

2:3 – Osvaja Novak gem sa nulom. Grk i dalje ima brejk prednosti.

0:2 – Posle velike borbe i 40:40, Cicipas osvaja gem i potvrđuje brejk!

0:1 – Brejk Cicipasa! Neprepoznatljiva igra Novaka! Ponovo je Grk uspeo da odigra dobro i dođe do brejka!

I Set

6:7 – Neverovatno! Novak je napravio brejk i onda je usledila strašna serija od 8:1. Poveo je Grk 4:0, a onda je Novak vezao dva poena, a tokom jednog od njih i Cicipas se okliznuo i nezgodno pao.

Od tog momenta, Novak se potpuno vraća serijom od 6:1. Do krja taj brejka, viđenba je ogromna borba, pa se došlo do 6:6.

Odličan servis doneo je Cicipasu 8:6 i prvi osvojeni set.

6:6 – Brejk Cicipasa! Potpuni šok za Novaka. Delovalo je da je Grk poljuljan posle brejka, ali je odmah poveo 40:0 na servis Novaka, osvojio gem i vratio dramu u prvi set. Igra se taj-brejk. 

6:5 – Brejk Đokovića! Uspeo je Novak posle blagog pada u prethodnom gemu, kada je Cicipas imao brejk šansu, da podigne nivo igre, uzvrati istom merom i napravi brejk! Servira za prvi set!

5:5 – Odličan gem je odigrao Grk i bez izgubljenog poena osvojio na svoj servis, potom, uspeo je Cicipas da dođe i do prve brejk lopte koja mu je ujedno značila i dobijen set. Novak je posle 30:30 udario lopticu ramom reketa za 30:40, a onda je osvojio težak poen posle duge razmene udaraca za 40:40. Potom, uspeva Novak da osvoji poen.

4:4 – Obojica tenisera su sigrusni i osvajaju poene svako na svoj servis.

3:4 – Dobar gem je odigrao Novak, ali je posle drop šot udarca koji nije uspeo potrčao ka mreži sapleo se i nezgodno pao!

3:3 – Đoković igra odličan tenis. Sva tri gema Novak je dobio sa nulom, i samo jedan promašen prviu servis. Ipak, brejka još uvek nema.

2:2 – Ponovo Novak siguran.

1:2 – Odlično servira Cicipas i dolazi do novog osvojenog gema.

1:1 – Uspeo je Cicipas uz dosta muke da osvoji prvi gem. Novak je imao dve brejk lopte, ali je Grk uspeo da se izvuče. U narednom gemu, Novak bez izgubljenog poena dolazi do 1:1.

 

Đoković posle spektakularnog trijumfa protiv Rafaela Nadala u polufinalu želi 19. gren slem trofej, drugi u Parizu, dok će Cicipas u svom prvom velikom finalu pokušati da osvoji prvu gren slem titulu.

Biće to osmi međusobni duel, a vodi srpski teniser sa 5:2, uključujući četiri vezana trijumfa.

Đoković će u slučaju trijumfa prići na samo jedan gren slem trofej Rodžeru Federeru i Nadalu, koji imaju po 20, ali ujedno postati i prvi teniser u open eri sa najmanje dve titule na svakom od četiri gren slem tutnira.

Finale na stadionu “Filip Šatrije” u Parizu, uz prisustvo publike po;inje u 15 sati.

1 COMMENT

  1. НОВАК ЂОКОВИЋ, СА ПЕХАРОМ У РУЦИ, НА ВРХУ РОЛАН ГАРОСА!

    Када се све завршило на Ролан Гаросу, Новак чврсто држи и диже прелепи пехар и коверат са парама. Срећан је Новак, а срећни смо ми његови обожаватељи. Напред Новак до свих постојећих рекорди, а слиди ти Вимблдон. Са срећом и рекетом у руци. Ми чекако!

    НОЛЕ, ТЕНИСКИ СОКОЛЕ

    На терену Ноле соколе
    Показао си ко си, јуначе,
    Да је мајка родила јунака
    И подарила нам Новака,

    Новак је наше сунце,
    Наша звезда Даница,
    Чујемо те као звонце,
    А звучиш без граница.

    Ниси само победио ти,
    Оног који није играо
    Пред тобом падоше сви:
    И туђе пропусте негирао.

    Од Надала,,Бератинија,
    Музетија,, а можда има
    И рецепт за Циципаса
    Како се игра и побеђује
    Показао си сада свима.

    У тенису си десницом
    Написао лепу сторију
    Напорно, ал’ са муком,
    Читаће се кроз историју

    Изазов пехара са Гароса,
    Сузе нам с радосницом
    Из очију падају од поноса,
    Док га подиже десницом.

    Ах, каква лепа слика
    Са пехаром у крило,
    Ти си наш понос и дика.
    Срећно ти Ноле било!

    Побеђивао си све у низу,
    У Мелбурну, Лондону,
    Риму и данас у Паризу.
    Осећај да си наша дика,
    Имамо те јачег од челика.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here