Lična arhiva
Sve spontano: Žanka, kuvar Karmine i Danijela Golijanin

Beograđanka, Žanka Kolarski koja je vlasnica kafeterije i prodavnice začina Kod ljutog sultana u Šafhauzenu u Švajcarskoj je u krizi izazvanoj korona virusom usled smanjenog obima posla odlučila da nešto uradi, a ne samo da sedi i čeka. Ona i mladi kuvar Karmin Suma osmislili su svaki dan imaju gosta sa kojim kuvaju i čavrljaju i sve to uživo prenose na društvenim mrežama. Projekat je nastao odmah posle prvog zatvaranja i prvi gosti su bili barkiperi koji su pravili različite koktele. Pandemija još traje, a Žanka i dalje svaki dan dovodi goste. Njen kanal koji je u početku bio dostupan samo na Fejsbuku i to za manji broj prijatelja i dugogodišnjih mušterija, sada je postao traženi kanal, a mnogi gledaoce ga odskoro prate i na Jutjubu. U međuvremenu su kod Žanke do sada kuvali privrednici, brojni muzičari, poznati di-džejevi, vlasnici butika, frizerke, kozmetičarke… Među brojnim gostima nedavno se našla i naša spisateljica Danijela Golijanin, koja je uz kuvanje prebranca, održala i kratku promociju svog romana.

– Početak kada su posle prvog zatvaranja gostovali barkiperi bio je najteži jer sam sama snimala telefonom sve šta se dešava. Brzo sam u razgovoru sa gostima shvatila da koronska kriza nije snažno poljuljala samo scenu restorana već da i drugi osećaju posledice. Ono što me najviše pogodilo bile su reči jedne majke koja mi je rekla da njeno dete ne može da nađe mesto za jednonedeljnu praksu u kojoj bi imalo mogućnost da vidi da li bi mu se svideo neki zanat pre nego što se odluči za upis u srednju školu. Pozvala sam tada različite privatne kompanije, manje firme i zanatlije da tokom kuvanja predstave svoja zanimanja, kako bi oni koji još nisu sigurni koju školu da upišu, imali mali uvid u različite delatnosti – priča Žanka za “Vesti”.

Kod naše sagovornice je kamera uvek uživo uključena i nema montiranja ni seckanja onoga što se možda ne uklapa ili nekom ne sviđa. Snima se telefonom i bez dodatnih mikrofona pa se i ne čuje uvek sve najbolje ali se zbog toga niko ne ljuti.

– Kod nas je sve spontano zato što smo uživo pa se tako i desi da nam luk zagori ili da nam izlete neke reči koje i nisu baš prikladne – kaže Žanka uz smešak.

Dodaje da budžet za projekat nema, svi dolaze besplatno, pa sada ima i snimateljku koja to radi dobrovoljno.

Nedavno je kod Žanke gostovala i naša spisateljica Danijela Golijanin, koja je uz kuvanje prebranca po bakinom receptu, pripremanja kupus salate i pogače, održala i kratku promociju svog romana “Dete kofer” koji je izdala i na nemačkom pod nazivom “Als Ware ich ein Koffer”.

Korona “ubija” posao: Žanka Kolarski

Predstavila je i svoj nedavno kreiran blog www.ebeja.ch gde kratkim pričama opisuje trenutna dešavanja.

– Kada me je Žanka pozvala da budem njen gost i da predstavim svoju knjigu i blog, to mi se odmah svidelo. Nas dve se znamo od detinjstva i ona je poznata po tome da uvek ima neke dobre ideje. Ali istog momenta sam pomislila, evo ga, to je taj naš srpski inat. Nećemo ni kako mi hoćemo, a kamoli kako drugi hoće, a pogotovo ne kako korona virus hoće. Od početka sam pratila njen projekat i bilo mi je vrlo zanimljivo tako da sam bila baš srećna što je i mene pozvala. Taj dan sam se osećala kao da sam bila u izlasku, kao da nema kovid-mera, kao da ništa nije drugačije, kao da je ceo svet u najboljem redu – izjavila je spisateljica Danijela Golijanin.

I pored sve krize koja nas je zadesila Žanka nije izgubila dozu humora pa se tako često našali da će da kupi točkove i gume i od kafeterije napravi autobus, tako da može svuda da putuje.

– Svako od gostiju koji dolaze kod mene da zajedno kuvamo mi je na svoj način interesantan. Cilj mi je bio da se kuva zdrava i vegan hrana bez mesa, da ljudi vide nove ideje i isprobaju nešto novo. Da razbijemo monotoniju i podelimo malo sreće pored svega negativnog što se dešava u ovoj pandemiji – navodi Žanka.

Za sada projekat može da se prati na jutjub kanalu Kolarskis Gewurz Note, ako neko zaviri možda ga ona onako slučajno pozove u goste.

Danijelin prebranac sa kupus salatom i pogačom

Najdraža promocija

– Zahvaljujući gostovanju kod Žanke i moj blog je dobio više posetilaca. Promocija knjige uz varjaču i kutlaču je, što se mojih emocija tiče, najdraža i dugo ću je pamtiti – ističe Danijela Golijanin.

Dodaje da je prošle godine trebalo iz štampe da izađe i njen drugi roman, međutim, zbog korone sve je pomereno za neka bolja vremena.

Situacija kifle

Sa svojim mladim kuvarom Žanka je kreirala “situacija kifle”. Prave ih od slatkog testa i vrlo su ukusne iako nemaju baš zavidan izgled, jer kako kaže Žanka, baš upravo taj izgled dočarava trenutnu situaciju.

– Karmine je iz Šafhauzena, majka mu je Nemica, a otac Italijan. Počeo je da radi kod mene u septembru prošle godine iz ove cele priče izlazi kao pobednik jer sada ima mogućnost da dopuni svoje znanje uz razne recepte koje donose gosti. Kada sve prođe imaće iskustva za pet kuvara.

Predstavila i blog: Danijela Golijanin

Opao promet

– Inače, pandemija se odrazila loše na naš promet kao i na sve ostale privrednike. Imam mnogo manje porudžbi jer se nalazim u samom centru grada i pošto je sve zatvoreno, nema puno prolaznika. Mnogih koji su sa strane dolazili u grad na posao sada više nema jer rade od kuće ili imaju skraćeno radno vreme i uopšte nije dobro za posao – kaže Žanka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here