Fudbaleri Italije novi su šampioni Evrope pošto su u velikom finalu na Vembliju savladali Englesku posle produžetaka i penala. 

Englezi su poveli posle gola Šoa u 2. minutu, Italijani su u drugom poluvremenu izjednačili preko Bonućija, a kako posle 90 minuta bilo 1:1, otišlo se u produžetke, a onda i penale u kojima su se Italijani odlično snašli i zasluženo slavili. Heroj Italije svakako je golman Đanluiđi Donaruma koji je u odbranio tri penala i doneo svojoj zemlji drugu titulu prvaka Evrope, prvu posle 1968. godine.

Englezi su odlično ušli u meč i odmah napali i iznenadili Italijane. Kiran Tripije je sjajno proigrao Šoua sa desne strane, a ovaj na drugoj stativi zakucao loptu pored nemoćnog Donarume za 1:0. U tim momentima, Vembli je proključao posle neverovatnog starta meča.

Ovaj gol potpuno je poremetio Italijane koji nisu uspeli da odigraju onako kako umeju. Englezi su potpuno neutraliali njihove napade, stali “iza lopte” i organizovano se branili. Italijani su uspeli tek preko Insinjea, iz slobodnog udarca, i Kjeze, koji je u 35. minutu pobegao Rajsu i šutirao pored gola, da uzvrate, ali izjednačenja nije bilo.

U nastavku, Italijani su napali, dok su se Englezi povukli i vrebali svoju šansu. Nekoliko prilika za gol imali su Insinje i Kjeza, a onda se u 66. minutu, posle gužve u kaznenom prostoru lopta odbila do Bonućija koji je naleteo na loptu i pogodio za izjednačenje.

 

 

Do kraja Italijani su delovali mnogo opasnije, napdali ali gola nije bilo. Englezi su se branili, pa je posle 90 minuta rezultat bio 1:1 pa se otišlo u produžetke.

U novih 30 minuta bilo je prilika na obe strane. U 106. minutu slobodan udarac za Italiju izveo je Bernadeski. Italijanski fudbaler šutirao je snažno, ali u golmana Pikforda koji je imao malo problema da zaustavi njegov udarac, ali je ipak uhvatio loptu.

Odmah u narednom napadu, usledio je odličan centaršut, ali je Stonsu malo falilo da bolje zahvati loptu glavom i postigne gol. Do kraja drugog produžetka nije bilo golova pa su penali odlučivali pobendika meča.

Posle prve serije u kojoj su fudbaleri oba tima bili precizni, Beloti je šutirao u donji desni ugao, ali je Pikford odlično reagovao i odbranio penal. Posle njega, Megvajer je bio precizan i doveo Englesku u vođstvo.

Ipak, Markus Rašvord u trećoj seriji pogađa stativu, dok Bernadeski pogađa i vraža neizvesnost u finale. U narednoj seriji odlični Donaruma odlično reaguje i brani špenal Sanču.

Delovalo je da je sve gotovo, ali onda Pikford brani penal Žoržinju za totalnu dramu na Vembliju. Ali, Donaruma brani penal Saki i donosi Italiji titulu prvaka Evrope.

TOK UTAKMICE: ENGLESKA – ITALIJA 1:1

II Produžetak

120. minut – Kraj, penali odlučuju pobednika. 

114. minut – Ponovo period igre bez izglednih šansi.

107. minut – Odmah u narednom napadu, usledio je odličan centaršut, ali je Stonsu malo falilo da bolje zahvati loptu glavom i postigne gol.

106. minut – Slobodan udarac za Italiju izveo je Bernadeski. Italijanski fudbaler šutirao je snažno, ali u golmana Pikforda koji je imao malo problema da zaustavi njegov udarac, ali je ipak uhvatio loptu.

I Produžetak

105. minut – Kraj prvog produžetka

102. minut – Velika prilika za Italiju. Izvanredni Emerson je prošao po levoj strani i centrirao, a Beloti je šutirao pored gola.

100. minut – Promene rezultata nema. Englezi su se oslobodili pritiska Italijana i vezali nekoliko napada.

II Poluvreme

90. minut – Sudija je meč produžio za 6 minuta. Ipak, novih prilika nema.

84. minut – Sam finiš meča. Utisak je da su produžeci sve bliži.

78. minut – Nešto mirniji period igre u kojem obe reprezentacije čuvaju svoj gol i čekaju grešku rivala.

66.minut – Gooool! Italija je izjednačila, Bonući je strelac! Posle gužve u kaznenom prostoru lopta se odbila do Bonućija koji je naleteo na loptu i pogodio za izjednačenje. 

62. minut – Najbolja prilika za Italiju. Kjeza se oslobodio svojih čuvara u šesnaestercu Engleske i odlično šutirao, ali je Pikford odbranio.

56. minut – Insinje šutira iz teške pozicije sa leve strane, sa nekih 5 metara, ali Pikford brani.

55. minut – Šo sa leve strane centrira ka Hariju Megvajeru koji glavom šutira, a lopta odlazi preko prečke.

50. minut – Slobodan udarac izveo je Insinje, ali lopta polazi pola metra pored gola Engleske.

I Poluvreme

45.minut – Englezi vode na poluvremenu.

42. minut – Englezi se organizovano brane. Italija ne uspeva da probije poslednju liniju i ozbiljnije ugorzi gol golmana Pikforda.

35. minut – Prva prilika za Italiju. Kjeza je pobegao Rajsu, namestio loptu na levu nogu i šutirao malo pored gola.

33. minut – Italijani deluju potpuno pogubljeno na terenu. Sa druge strane, Englezi igraju organizovano i neutrališu sve pokušaje rivala za gol. U jednom od napada Maunt dodaje povratnu loptu ka Sterlingu, ali Italijani uspevaju da izbace loptu u gol aut.

24. minut – Italija pokušava da dođe do izjednačenja. Utisak je da su Insinje i Kijeza najrapoloženiji za igru. Ipak, izgledne prilike za pogodak nema.

20. minut – Nešto mirniji period igre posle strašnog početka Engleza., Igra se uglavnom na sredini terena bez izglednije prilike za gol.

14. minut – Italija je šokirana brzim pogotkom. Od 2. minuta i primljenog gola ne može da stvori izglednu šansu za gol i izjednačenje. Sa druge strane, Englezi igraju disciplinovano, iza lopte i čekaju šanse z anovi gol.

7. minut – Odlično su Englezi ušli u meč i napali od starta što im se isplatilo već u drugom minutu. Ipak, Italijani su uspeli da se oslobode pritiska i napadnu. Posle faula na ivici šesnaesterca Engleza dosuđen je slobodan udarac. Insinje je šutirao, a lopta odlazi preko prečke.

2. minut – Gooool! Šo je pogodio posle jednog od prvog napada Engleske! Kiran Tripije je sjajno proigrao Šoua sa desne strane, a ovaj na drugoj stativi zakucao loptu pored nemoćnog Donarume. Vembli je proključao posle neverovatnog starta meča!

Englezi su domaćini, prvi put u istoriji boriće se za trofej i žele da ponove uspeh sa Mundijala 1966. godine kada su slavili na domaćem terenu, dok sa druge strane preporođeni Azuri igraju četvrto finale, za drugu titulu.

Prvu su osvojili 1968. godine, u ponovoljenom meču proti tadašnje selekcije Jugolsvaije, a potom su naredna dva izgubili – 2000. godine od Francuske 2:1, zlatnim golom Davida Trezega i 2012. godine, od Španije, sa ubedljivo 4:0.

U finalu će se sastati i dve najbolje odbrana na turniru – Englezi su primili samo jedan, a Italija tri gola.

Glavni sudija meča biće Holanđajnin Bjorn Kujpers, koga očekuje težak zadatak nakon “problematičnog” penala u polufinalu između Englseke i Danske koji je rešio meč.

Finale na Vembliju počinje u 21 sat.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here