EPA-EFE/DAVE HUNT

Najbolji teniser sveta Novak Đoković savladao je Danila Medvedeva u velikom finalu Australijan opena sa 3:0 (7:5, 6:2, 6:2) i tako po 9. put podigao trofej najboljeg u Melburnu!

Staložen, hladnokrvan i fantastičan! Tako bi se u najkrećem moglao opisati Novak Đoković tokom velikog, istorijskog, finala Australijan opena koje je po 9. put osvojio.

Nole je i definitivno postao teniski kralj Melburna, a uz to je oborio sopstveni rekord po broju osvojenih titula, a uspeh je utoliko veći, ako se uzme u obzir i to da će sigurno prevazići rekord Rodžera Federera po broju nedelja provedenih na 1. mestu ATP liste, ukupno 311. Osvajanjem 18 grend slema, približio se Rodžeru i Rafi koji imaju po 20.

Kada je reč o samom meču. Od početka do kraja viđen je fantastičan tenis u kojem su obojica tenisera prikazala veliko umeće i želju da dođu do trofeja. Tako je Novak na startu poveo sa 3:0 za samo 8 minuta igre. Osvajao je poene na svoj servis, da bi uz brejk došao do vođstva.

Delovalo je da je Medvedev potpuno razbijen, ali je Rus uspeo da se podigne, dođe do prvog gema, a onda i iznenadi Novaka brejkom i potpuno se vrati u meč. Usledio je period fantastične igre u kojem su osvajali poene na svoj servis i Novak i Danil, da bi posle 6:5, u najbitnijem momentu, Đoković uz fantastične riterne pod noge, uspeo “otme” servis Medvedevu i povede 1:0 u setovima.

 

U nastavku, utisak je bio da je Rus prilično besan, pa je tako odmah došao do brejka. Međutim, po ko zna koji put na ovom turniru, Novak se odmah vraća pa su tako naredna 4 gema pripala upravo njemu. Ne samo da je Novak vratio brejk, već je dodao još jedan za sigurnu prednost. Bio je to momenat koji je razbesneo Medvedava pa je frustriran slomio reket.

Srpski teniser je set zatvorio novim brejkom za 6:2.

Đoković igra svoju igru i dolazi do novog brejka. Sa druge strane, Medvedev se pogubio, “eksplodirao je u želji da se vrati u meč i pravi niz grešaka.

Posle 4:2, Medvedev je imao šansu da preokrene. Pozivao je Rus publiku i tražio podršku, ali je Novak odservirao as i potom, posle duge razmene udaraca, stigao do 5:2.

Do kraja, Novak nije dozvolio rivalu da se vrati, pa je tako Novak osvojio 9. titulu u Melburnu, a zanimljivo, treću u nizu.

TOK MEČA: NOVAK ĐOKOVIĆ – DANIL MEDVEDEV 1:0 (7:5, 6:2, 6:2)

III Set

5:2 – Novak na korak od titule na australijan openu. Medvedev je imao šansu da preokrene. Pozivao je Rus publiku i tražio podršku, ali je Novak odservirao as i potom, posle duge razmene udaraca, stigao do 5:2.

4:1 – Novak je sve bliži tituli na Australijan openu. Rus deluje potpuno nemoćno.

2:0 – Đoković igra svoju igru i dolazi do novog brejka. Sa druge strane, Medvedev se pogubio, “eksplodirao je u želji da se vrati u meč i pravi niz grešaka.

II Set

6:2 – Potpuna dominacija Novaka Đokovića u 2. setu se nastavila novim brejkom kojim dolazi do 2. osvojenog seta!

5:2 – Đoković na korak od 2. seta! Medvedev se razbesne i razbio reket u paramparčad!

4:1 – Uz 3 as, Novak potvrđuje brejk i sada je još bliži vođstvu od 2:0.

3:1 – Brejk Đokovića! Posle prvog brejka Medvedeva, novak je uspeo da se podigne i veže 3 gema, uz dva brejka! Sada je još bliži osvajanju 2. seta i vođstva!

1:1 – Brejk Đokovića! Posle odličnog riterna pod noge Medvedeva došao je Novak u situaciju da vrati brejk! Ukazanu priliku koristi i ponovo je u meču. Neverovatan tenis dvojice tenisera u finalu Australijan opena!

0:1 – Brejk Medvedeva! Odmah na početku 2. seta uspeo je Medvedev da napravi brejk.

I Set

7:5 – Brejk Đokovića! Novak je odličnim riternima, i uz malo sreće jer je loptica Medvedeva usporila posle pogađanja mreže kod jednog poena, došao do 40:30. Rus je zapretio sa dva vezana poena za 40:30, da bi Novak dodatno podigao nivo igre i osvojio poen u najbitnijem momentu prvog seta koji osvaja!

6:5 – Bez izgubljenog poena osvaja Novak gem. Medvedev servira za tajbrek.

5:5 – Odličan tenis u prvom setu velikog finala. Obojica tenisera osvajaju gemove na svoj servis.

4:4 – Nije dozvolio Medvedev servisima da mu protivnik ponovo umakne.

4:3 – Uspeo je Medvedev da se potpuno vrati u meč sa 3 vezana osvajena gema. Ipak, Novak uspeva da se stabilizuje i konačno prekine seriju ruskog tenisera. Ponovo vodi i juri novi brejk.

3:2 – Meč je ponovo izjednačen. Posle fantastičnog starta Novaka, Medvedev je osvojio prvi poen na svoj servis, a onda je iskoristio Novakov blagi pad u igri. Uspeo je Rus da vrati nemoguće lopte, pa je posle greške srpskog tenisera priliklom smeča došao do brejka.

3:0 – Novak bez izgubljenog poena osvaja novi gem. Za samo 8 minuta Đoković dolazi do ubedljivog vođstva u velikom finlu!

2:0 – Brejk Đokovića! Novak je odmah došao do 40:15 i do dve brejk šanse. Odmeh koristi svoju priliku i dolazi do 2:0.

1:0 – Savrešen start meča za Novaka. Prvo je as poenom otvorio susret da bi bez previše napora došao do prvog osvojenog gema na meču.

Uoči meča:

Dvojica tenisera su do sada odigrala 7 mečeva, a ovo će biti njihov osmi duel. U dosadašnjem  međusobnom skoru vodi Ðoković 4:3. Novak je dobio jedini dosadašnji duel u Melburnu pre dve godine, ali je izgubio poslednji na ATP finalu u Londonu krajem prošle godine.

Ono što svakako garantuje odlično i neizvesno finale jeste čnjenica da je sa jedne strane svetski broj 1, kralj Melburna, osmostruki šampion Australijan opena i osvajač 17 gren slem titula, a sa druge predvodnik nove generacije, teniser koji je u seriji od 20 pobeda.

U slučaju pobede, Ðoković bi prišao na samo dva gren slema Rodžeru Federeru i Rafaelu Nadalu na večnoj listi, a Medvedev bi se prvi put upisao među gren slem šampione.

Stručnjaci se slažu u prognozi da je Ðoković blagi favorit, pre svega zbog ogromnog iskustva u velikim finalima, ali na njemu je svakako i vecji pritisak.

Matematičari i statističari su izvukli sve moguće podatke, relevantne ili ne, kako za koga, ali sve će zavisiti i od toga koju taktiku izaberu jedan ili drugi.

I jedan i drugi su neporaženi od starta godine, Medvedev ima skor 10-0, Novak 8-0, prosto jer je igrao i koji meč manje na ATP kupu, koji je Rusija predvođena Danilom, osvojila uoči početka ovog turnira.

 

Put do finala

Đoković je na startu takmičenja savladao Žeremija Šardija sa 3:0, zatim je pao Frensis Tiafo sa 3:1, a onda je došao famozni duel sa Tejlorom Fricom gde se Novak povredio i umalo predao susret, ali na kraju slavio sa 3:2. Oporavio se srpski as i nastavio put ka finalu – po 3:1 poraženi su Miloš Raonić i Aleksandar Zverev, a za kraj je palo rusko iznenađenje i kvalifikant, Aslan Karacev u tri seta.

Ruski teniser je znantno manje proveo vremena na terenu, jer mu je setove uzeo samo naš Filip Krajinović u osmini finala (3:2), a ako se izuzme Fića, oružje sa nulom su položili redom Vasek Pospišil, Roberto Karbaljes Baena, Mekenzi Mekdonald, Andrej Rubljov i Stefanos Cicipas.

Statistika pred meč

Statistika kaže i to da ukoliko pobedi Novak, to će biti 15. put u Open eri da neki igrač uspešno odbrani titulu.

Novak takođe ima šansu da peti put odbrani pehar u Melburnu, pošto je to već uradio 2011-13 (dva puta), 2015-16 i 2019-20.

Takođe, ima priliku da drugi put uspe da veže tri uzastopne krune na ovim terenima pošto je to prvi put učinio od 2011. do 2013.

Samo su Džek Kroford (1931-33) sa tri u nizu i Roj Emerson (1963-67) sa pet u nizu, uspeli pre njega da imaju tako strašan niz na Ozi openu.

I još nešto, Novak bi devetom titulom pobegao najbližem aktivnom pratiocu, Rodžeru Federeru za dva pehara, pošto je Švajcarac na istom mestu trijumfovao sedam puta.

Đoković – Medvedev

33 Godine 25
1 ATP Lista 4
4 Skor 3
81 Titule 9
17 Grend slemovi 0
8 Titule u Melburnu 0
302-45 Grend slem skor 31-15
942-192 Skor u karijeri 170-86
81-8 Skor u Melburnu 13-4
612-114 Skor na hardu 142-56
33-10 Skor u 5 setova 1-6

1 COMMENT

  1. НАШ ТЕНИСКИ ТИТАН НОВАК ЂОКОВИЋ НА ПЛАНЕТИ ОВОЈ!

    Све честитке нашем тениском титану Новаку Ђоковићу на освајању девете титуле на гренд слем турниру у Аустралији и укупној 18. грен слем титули. Хвалати што си ми приредио пуно задовољства током турнира. Желим ти пуно среће, здравља и успеха теби, породици и твојим навијачима. Посвећујем Новаку песму, која је настала гледајући га како “нежно меље” своје ривале.

    ЂОКОВИЋ ПРВИ (9. ΛO)!

    Новак је то!
    Игру унапредио,
    Сервира сјајно,
    Ривале победио
    И уплашио трајно.

    Поразе “наместио”,
    Сузе им вире,
    Осмех наговестио,
    Око себе и шире
    И пехар сместио.

    Новак коректан,
    И завидно спретан.
    На крају ΛО Tура,
    Новак сретан,
    Прати га титула.

    Има публику,
    У медијима,
    Прави рубрику,
    Поздраве има,
    А и шаље их
    Несебично свима.

    Ривала нема,
    Робот прегрејао,
    Нема ког да ‘лема’,
    Ал’ дланове загрејао.
    Остају зебње,
    Да победи јао,
    Још, самог себе!

    Number one
    Is only,
    Number one,
    Đoković is finaly.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here